Τι δείχνουν τα αποτελέσματα από τη χρήση της εφαρμογής στην Ινδία από το 2019
Σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα το “panic button” στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Η εφαρμογή που θα επιτρέπει στις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο να ζητούν βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού από το κινητό τους τηλέφωνο χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές χώρες και αποτελούσε αίτημα χρόνων από ελληνικές οργανώσεις όπως εξήγησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός με αφορμή την ημέρα της γυναίκας.
Τα αποτελέσματα από την εγκατάσταση του «κουμπιού πανικού» αποτυπώνονται με τον πιο χαρακτηριστικό ίσως τρόπο στην Ινδία, όπου η χρήση της εφαρμογής συνετέλεσε σημαντικά στην εξάλειψη των περιστατικών βίας κατά των γυναικών. Η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας καθιέρωσε ως υποχρεωτική την εγκατάσταση της εφαρμογής σε όλα τα κινητά τηλέφωνα που πωλούνται με στόχο την προστασία από επιθέσεις και παρενοχλήσεις.
Με το πάτημα του κουμπιού ειδοποιείται η αστυνομία, ενώ για την εύρυθμη λειτουργία της εφαρμογής απαιτούνταν η πλήρης συμμόρφωση όλων των κατασκευαστών κινητών συσκευών τηλεφωνίας στους νέους κανόνες.
Όσες κοπέλες διαθέτουν τηλέφωνο παλαιότερης τεχνολογίας έχουν την δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας με την πληκτρολόγηση του αριθμού «59» προκειμένου να πραγματοποιούν κλήσεις έκτακτης ανάγκης.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη πρόληψης:
«Η κατάρα της έμφυλης βίας απαιτεί ασφαλώς καταστολή, κυρίως όμως προϋποθέτει μια νέα κουλτούρα ισότητας, προϋποθέτει πρόληψη και στον τομέα αυτό, ρόλο έχουν όλοι. Πολιτεία, παιδεία, οικογένεια, το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Αυτή την ανάγκη υπηρετούν τα εργαστήρια δεξιοτήτων που γίνονται πλέον σε όλα τα σχολεία της χώρας για τη σεξουαλική εκπαίδευση και την ισότητα των φύλων. Για τη διαφορετικότητα, τις έμφυλες σχέσεις, το μπούλινγκ».