Για ήπιο χαρακτήρα κυρίως για τους εμβολιασμένους μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας
Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα αφορούν κυρίως στη χωρητικότητα των γηπέδων, την εστίαση και τις σχολικές εκδρομές.
Με δηλώσεις της στη συχνότητα του “Πρώτου Προγράμματος” της Ελληνικής Ραδιοφωνίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προανήγγειλε ήπια χαλάρωση των μέτρων με αποδέκτες κυρίως όσους έχουν θωρακίσει τον οργανισμό τους με τα σκευάσματα έναντι της covid 19, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ενώ δεν παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή επισημαίνοντας τον κίνδυνο επαναλοίμωξης από τη μετάλλαξη “Όμικρον”:
«Πάμε αργά προς χαλάρωση των μέτρων, δεν θα γίνει απότομα. Δεν θα βγάλουμε τις μάσκες, δεν θα είμαστε χαλαροί. Θα πάμε προσεκτικά. Πάμε με σύμπνοια και έτσι λαμβάνονται τα μέτρα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι από εδώ και πέρα αρχίζει μια χαλάρωση. Ήπια, δεν πάμε απότομα, δεν απελευθερώνουμε τα πάντα. Το 90% των νοσηλειών και των σοβαρών νοσηλειών είναι ανεμβολίαστοι. Φυσικά και πρέπει να προσέχουμε. Το ότι έχω εμβολιαστεί δεν με κάνει άτρωτο. Φυσικά θα προσέχω τα μέτρα.
Μπορεί να κολλήσουν ξανά οι άνθρωποι που έχουν περάσει τη συγκεκριμένη παραλλαγή, αλλά «γενικώς το περνάνε στο σπίτι, εύκολα και σχετικά ανώδυνα. Δεν λέω ότι δεν τρέχει τίποτα. Έχουν πονοκέφαλο, λίγο πυρετό ή ένα βηχαλάκι, αλλά δεν είναι λόγος για να νοσηλευτεί κάποιος σε νοσοκομείο. Δεν υπάρχει στην Ιατρική 100% προστασία, όμως ο εμβολιασμός είναι μια μεγάλη προστασία ακόμη και αν κολλήσουμε ξανά».
Σχετικά με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου η Εβρίτισα πνευμονολόγος, με το εκτεταμένο διεθνές ερευνητικό έργο σε επιστημονικά περιοδικά, η οποία έχει διατελέσει και Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», διευκρίνισε ότι θα αφορά μόνο τους ανοσοκατασταλμένους και όχι τον γενικό πληθυσμό, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εισήγηση για εμβολιασμό των παιδιών κάτω των πέντε ετών και υπογράμμισε την αξία του για τις έγκυες, ενώ σημείωσε ότι παρά την επικράτηση της παραλλαγής “Όμικρον” η μετάλλαξη “Δέλτα” εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές νοσηλείες.