Με προειδοποιήσεις για συνέπειες σε περίπτωση ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ απαντά ο Πούτιν
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος στην προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης και αποτροπή της επαπειλούμενης εισβολής των δυνάμεων της Μόσχας στο έδαφος της Ουκρανίας.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον ομόλογό του της Γαλλίας ο Πρόεδρος της Ρωσίας εμφάνισε σημάδια διαλλακτικότητας, κάνοντας λόγο για ρεαλιστικές προτάσεις και ιδέες του Εμμανουέλ Μακρόν, προειδοποιώντας παράλληλα με συνέπειες στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ δεχθεί στους κόλπους του την Ουκρανία, καθώς όπως υπογράμμισε η επέκταση της Συμμαχίας πλησιάζει απειλητικά στα σύνορά της χώρας του:
«Ορισμένες από τις ιδέες και τις προτάσεις του, οι οποίες πιθανόν να είναι ακόμη πολύ νωρίς να τις συζητήσουμε, νομίζω πως μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα. Συμφωνήσαμε πως μετά το ταξίδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα θα έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο ζήτημα. Αν η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO και προσπαθήσει ν ανακαταλάβει την Κριμαία που είναι πλέον ρωσικό έδαφος οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν θα υπάρξουν νικητές. Η Ρωσία είναι μια στρατιωτική υπερδύναμη και μια πυρηνική υπερδύναμη. Δεν θα υπάρξουν νικητές και θα παρασυρθείτε σε αυτή τη σύγκρουση παρά τη θέλησή σας».
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του επισήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς και την ανάγκη για εξεύρεση λύσεων και εκτόνωση της κρίσης που θα οδηγήσει στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή και την ήπειρο γενικότερα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ανταλλάσσοντας απόψεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν διαπίστωσε σημεία σύγκλισης, παρά το γεγονός ότι οι διαφορές παραμένουν, ενώ διαχώρισε τη θέση του σχετικά με τις προειδοποιήσεις του Ρώσου ομολόγου του σχετικά με την ένταξη χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα συνάντηση πραγματοποιούνταν για το ίδιο θέμα και στην Ουάσινγκτον μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ενέτεινε την παγκόσμια ανησυχία προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα, εξέφρασε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Η.Π.Α. της Γερμανίας και του ΝΑΤΟ να απαντήσουν σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δώσει εντολή να ανάψει το φιτίλι του πολέμου και επανέλαβε ότι η Μόσχα θα έρθει αντιμέτωπη με μια σειρά οικονομικών κυρώσεων αν πραγματοποιηθεί η επαπειλούμενη εισβολή.
Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της Δύσης θα ενεργήσουν ενωμένες σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης, τόνισε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία, μίλησε για σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της Ευρώπης, υπερθεματίζοντας παράλληλα στα λεγόμενα του ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις συνέπειες που θα επιβληθούν στο Κρεμλίνο αν εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον του Κιέβου στέλνοντας αυστηρό μήνυμα μέσα από δύο φράσεις:
«Θα είναι υψηλό το κόστος για τη Ρωσία και πιστεύω ότι το έχουν αντιληφθεί όλοι. Αυτό το μήνυμα έχει καταστεί κατ’ επανάληψη σαφές και το έχει αντιληφθεί ακόμη και η Ρωσία».
Τη σκυτάλη των προειδοποιήσεων εναντίον της Ρωσίας πήρε και Βρετανός πρωθυπουργός. Με άρθρο του στην εφημερίδα “The Times” ο Μπόρις Τζόνσον επισήμανε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών “Typhoon” της Βασιλικής Βρετανικής Αεροπορίας, αλλά και πλοίων του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού για την προστασία της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος προανήγγειλε την επίσκεψη των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας, Μπεν Γουάλας και Λιζ Τρας αντίστοιχα το προσεχές διάστημα στη Μόσχα και τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει πρόταση στο κοινοβούλιο της χώρας για επιβολή κυρώσεων σε πολίτες και εταιρίες από τη Ρωσία.