Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής σύμφωνα με τους επιστήμονες
Ανησυχία και προβληματισμό στα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει η διαρκής αυξητική τάση που παρατηρείται στις μολύνσεις με “Όμικρον2”.
Η νέα υποπαραλλαγή του στελέχους της μετάλλαξης που εμφανίστηκε στη Μποτσουάνα και απειλεί να κυριαρχήσει σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου και της Ασίας, έχοντας ήδη επικρατήσει στη Δανία, θεωρείται πιο μεταδοτική σε σχέση με την “Όμικρον”.
Κρούσματα της ‘Όμικρον2” έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, σημείωσε ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχει ανησυχία για επικράτησή της , η οποία όπως επισήμανε, φαίνεται να έχει μια υπεροχή ως προς την μεταδοτικότητα.
Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από τη Δανία η “Όμικρον 2” είναι κατά περίπου 33% πιο μεταδοτική από την έως τώρα κυρίαρχη ΒΑ.1 . Ερευνητές από το Ινστιτούτο “Statens Serum”, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας συμπέραναν ότι η ΒΑ.2,”Όμικρον2” είναι εγγενώς σημαντικά πιο μεταδοτική από τη ΒΑ.1,”Όμικρον,”καθώς και ότι κατέχει ιδιότητες ανοσοδιαφυγής που μειώνουν περαιτέρω την προστατευτική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά αυτής της λοίμωξης.
Αποτελέσματα άλλης μελέτης εκτιμούν ότι όσοι έχουν θωρακίσει τον οργανισμό τους με τρεις δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού διατρέχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από την Β.2 από ό,τι με τη Β.1.
Σίγουρος για την εξάπλωση της “Όμικρον2” στον πλανήτη εμφανίστηκε ο επιδημιολόγος του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών “Scripps”, Μάρκ Ζέλερ:
«Στην αρχή νόμιζα ότι η ΒΑ.1 έχει το πάνω χέρι και ότι ποτέ δεν θα ξανακούσουμε για τη ΒΑ.2. Αλλά τελικά τα πράγματα σίγουρα δεν είναι έτσι. Είμαι πια αρκετά βέβαιος ότι η ΒΑ.2 πρόκειται να εξαπλωθεί παντού στον κόσμο, να τον σαρώσει και να γίνει κυρίαρχη παραλλαγή στις περισσότερες χώρες, αν όχι σε όλες».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εντοπίζει και άλλες παραλλαγές της “Όμικρον”, πέρα π από τις Β.1 και Β.2, με τις κωδικές ονομασίες «BA.1.1.529 και BA.3», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει στενή γενετική σύνδεση μεταξύ τους, αλλά κάθε μία παρουσιάζει επί μέρους μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τον τρόπο συμπεριφοράς τους.
Η Β.1 θεωρείται από τους ειδικούς ευκολότερη στην παρακολούθηση συγκριτικά με τις προηγούμενες παραλλαγές λόγω της απουσίας ενός εκ των τριών γονιδιακών στόχων που χρησιμοποιούνται σε μια κοινή δοκιμή PCR, αντίθετα με ό,τι ισχύει για τη Β.2, η οποία, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μπορεί να ανιχνευτεί από τα τεστ.
Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις αποδίδουν περισσότερο μολυσματικό χαρακτήρα στη B.2 από ό,τι η Β.1, ενώ δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν προκαλεί σοβαρή νόσηση.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS