Τι προβλέπει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσημάτων
NEWSROOM | 29/01/22
Έναν νέο «οδικό χάρτη» σχετικά με την περίοδο της καραντίνας μετά από μόλυνση από κορωνοϊό, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσημάτων (ECDC).
Στην επικαιροποιημένη έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή γίνεται αναφορά στην περίοδο επώασης, από τη στιγμή της προσβολής από τον ιό μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία η συγκεκριμένη περίοδος είναι μικρότερη για το στέλεχος “Όμικρον” συγκριτικά με τη μετάλλαξη “Δέλτα” και προσδιορίζεται σε τρεις ημέρες.
Οι παράγοντες που εξετάζονται για να ολοκληρωθεί η κατ΄οίκον απομόνωση ή η νοσηλεία αφορούν στην κλινική επίλυση ή βελτίωση των συμπτωμάτων, τον χρόνο που έχει παρέλθει από την έναρξή τους, τη σοβαρότητα της νόσου, την ανοσολογική και επαγγελματική κατάσταση και την ευαισθησία όσων έχουν τακτική επαφή, τους κοινωνικούς παράγοντες και τις ενδείξεις αρνητικών εξετάσεων self test ή PCR ή rapid από την ανώτερη αναπνευστική οδό.
Προϋπόθεση για να ληφθούν ως επαρκής απόδειξη της θετικότητας τα αυτοδιαγνωστικά τεστ αποτελεί η πίεση στην ικανότητα ελέγχου, χωρών στις οποίες παρατηρείται έκρηξη κρουσμάτων της νόσου.
Η απομόνωση για τα άτομα που δεν έχουν θωρακίσει πλήρως τον οργανισμό τους απέναντι στον κορωνοϊό θα ολοκληρώνεται μετά τη λήψη δύο αρνητικών αποτελεσμάτων μοριακού ή rapid test με χρονική διαφορά μεταξύ τους τουλάχιστον ενός εικοσιτετραώρου, ενώ αν το αποτέλεσμα είναι θετικό η καραντίνα θα πρέπει να συνεχίζεται.
Για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα εξετάζεται το ενδεχόμενο της μείωσης της περιόδου απομόνωσης στις έξι ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αν αυτά έχουν παρέλθει ή το αποτέλεσμα μοριακού ή ανίχνευσης αντιγόνου τεστ, είναι αρνητικό κατά την έκτη ημέρα.