Όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΤτΕ ο ρυθμοί προσδιορίζονται μεταξύ του 8% και του 9%. Πότε εκτιμά υποχώρηση του πληθωρισμού.
NEWSROOM | 27/01/22
Ιδιαιτέρως αισιόδοξος σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφηκαν το 2021, εμφανίστηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις τοποθετούν το σχετικό ποσοστό μεταξύ του 8% και του 9%, σημειώνοντας παράλληλα ότι σύμφωνα με τα υποδείγματα δεν θεωρείται ανέφικτος στόχος ο ρυθμός της φετινής χρονιάς να φθάσει ακόμα και στο 5%.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας εξήγησε επίσης και τα οφέλη που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μέχρι το 2026 από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης:
«Σύμφωνα με τα υποδείγματα της Τράπεζας της Ελλάδος , είναι περίπου 7%. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά δεν ενισχύει μόνο αυτό. Ενισχύει τις επενδύσεις, πάνω από 22%. Ενισχύει την απασχόληση. Υπολογίζουμε ότι θα δημιουργηθούν γύρω στις διακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας από τα χρήματα αυτά. Και τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν γύρω στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Άρα έχει ένα πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στα δημόσια έσοδα».
Ο 65χρονος οικονομολόγος και πανεπιστημιακός, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή της ΤτΕ τον Ιούνιο του 2014 μετά από μία διετία που διετέλεσε «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας ως επικεφαλής του αρμόδιου υπουργείου, εκτίμησε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα λειτουργήσουν ως “ασπίδα” για τους πολίτες προκειμένου να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την δημοσιονομική συστολή:
«Η Ελλάδα είναι η χώρα που έδωσε ίσως τα περισσότερα χρήματα τηρουμένων των αναλογιών του μεγέθους της ως ποσοστό του ΑΕΠ για την πανδημία, από όλες τις άλλες χώρες στην Ευρωζώνη.
Αναλόγως, το φρένο που πατάει το 2022 είναι μεγαλύτερο. Για αυτό και το πρωτογενές έλλειμμα θα πέσει από περίπου 6,5 ή 7% του ΑΕΠ σε περίπου 1 ή 1,5% του ΑΕΠ φέτος. Άρα λοιπόν η δημοσιονομική συστολή φέτος είναι εξίσου σημαντική με τη δημοσιονομική αύξηση που είχαμε το 2021 και το 2020.
Η δημοσιονομική συστολή δεν θα πιέσει τον κόσμο, γιατί αντικαθίσταται από τη σημαντική οικονομική ανάπτυξη που θα έχουμε και το 2022. Η ανάπτυξη το 2021 τελικά θα εκπλήξει, ίσως να πλησιάσει και το 9%. Εδώ στην ΤτΕ, οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα είναι γύρω στο 8,5 με 9%. Άρα, θα έχουμε μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη το 2021, αλλά και το 2022 τα υποδείγματα μας δείχνουν ότι ένα 4,5 με 5% είναι εφικτό. Αυτή η ανάπτυξη θα λειτουργήσει ως γέφυρα στη δημοσιονομική συρρίκνωση που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει για να μην έχουμε προβλήματα βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».
Ο κ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να εκφράσει την εκτίμησή του για υποχώρηση του πληθωρισμού από τα μέσα του τρέχοντος έτους, χαρακτήρισε δίκαιο μέτρο την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ αναφορικά με τον νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, επισήμανε ότι διακρίνει περισσότερες φιλικές διαθέσεις προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, υπογραμμίζοντας το διαφορετικό κλίμα που προκύπτει από τις δηλώσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης.