Εντείνεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας
NEWSROOΜ - 13/01/22
Σαφείς προειδοποιήσεις για αυξημένη προσοχή και εγρήγορση απευθύνει η επιστημονική κοινότητα διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι η πανδημία δεν τελειώνει.
Όπως υποστήριξε με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δεν πρέπει να παρασυρθεί ο κόσμος από το γεγονός ότι το παραλλαγμένο στέλεχος “Όμικρον” είναι ηπιότερο από το "Δέλτα" και χαρακτήρισε την τελευταία ημέρα της τρέχουσας σχολικής εβδομάδας ή την πρώτη της επόμενης ως κριτήριο για την επαλήθευση της αισιοδοξίας που εκφράζεται σχετικά με την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων:
«Φαίνεται ότι το κύμα θα καταλαγιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ελπίζω να είναι το τελευταίο μεγάλο κύμα, παρότι δεν είμαι σίγουρος γι' αυτό. Θέλω να περάσω το μήνυμα ότι με την “Όμικρον” δεν τελειώνει η πανδημία. Δεν πρέπει να βγούμε όλοι να αγκαλιαστούμε, να κολλήσουμε “Όμικρον”, επειδή όντως είναι πιο ελαφρύ στέλεχος από το προηγούμενο. Η νέα παραλλαγή του ιού έχει γύρω στο 70% μικρότερη νοσηρότητα και προφανώς μικρότερη θνητότητα, αλλά αν κολλήσουν πολλοί άνθρωποι αρκετοί από αυτούς θα διασωληνωθούν, αρκετοί θα πεθάνουν.
Κριτήριο για την αισιοδοξία που εκφράζεται για την τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που διαφαίνεται είναι τι θα γίνει την Παρασκευή ή την Δευτέρα στα σχολεία. Τότε θα φανεί αν η λειτουργία των σχολείων οδηγεί σε σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία, παρότι η πρόβλεψή μου είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί διότι γίνεται πολύ καλή ιχνηλάτιση και testing ενώ τα παιδιά είναι με μάσκα στα σχολεία».
Επιφυλακτικός ως προς την εμφάνιση νέου στελέχους του ιού εμφανίστηκε ο Επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Ιατρικής στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ:
«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να μπορέσουμε να πούμε ότι η πτώση (σ.σ. των κρουσμάτων) αυτή έχει κεφαλαιοποιηθεί .Είναι προφανές ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επιβράδυνση της “Όμικρον”, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ενώ ο ρυθμός των θανάτων δεν έχει ανέβει κάτι που είναι αρκετά σημαντικό. Ακόμα όμως δεν έχει κλείσει ο κύκλος της “Όμικρον” οπότε περιμένουμε τους επόμενους έναν με δύο μήνες να κλείσει κι αυτός ο κύκλος. Πρέπει πάντως να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση ενός νέου στελέχους».
Την ίδια ώρα πάντως σε «κόκκινο» συναγερμό εξακολουθεί να βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς οι εισαγωγές ασθενών covid εντείνουν την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασφυκτιούν αριθμώντας εξακόσιους εβδομήντα διασωληνωμένους με τα ποσοστά πληρότητας σε πολλές περιπτώσεις να «αγγίζουν» το απόλυτο, ενώ περισσότεροι από πέντε χιλιάδες είναι οι ασθενείς του ιού σε απλές κλίνες.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική λόγω των μεγάλων κενών που έχουν δημιουργηθεί από την καραντίνα στην οποία έχουν μπει λόγω νόσησης σχεδόν τρεις χιλιάδες υγειονομικοί των νοσοκομείων της χώρας.
Οι «μηχανές» του κυβερνητικού επιτελείου και του υπουργείου Υγείας δουλεύουν στο φουλ προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν και να αποφευχθεί το «έμφραγμα» στο ΕΣΥ. Τα φύλλα πορείας για την επιστράτευση ιδιωτών ιατρών έχουν ήδη παραδοθεί και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν εργασία συνδράμοντας στην ενίσχυση της δύναμής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε ωστόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), εξέφρασε την ενόχλησή του για την εξέλιξη της διαδικασίας και την έλλειψη ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ενώ πέρα από την κλήση ιατρικού προσωπικού που βρίσκεται σε αναμονή για την έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας και Γενικής Ιατρικής, ζητεί την άμεση υπογραφή συμβάσεων για τους ιατρούς που απασχολούνται εθελοντικά στο ΕΣΥ, με διακοπή σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και το διαχρονικό αίτημα για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και ταχείες διαδικασίες.
Με χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων που ισχύουν μέχρι και τις 23 του μήνα. Τα καταστήματα της εστίασης θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν χωρίς μουσική και θα κλείνουν τα μεσάνυκτα, με περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι, τα οποία θα πρέπει να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους.
Στο 50% διατηρείται το ποσοστό τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η είσοδος σε Μονάδες Φροντίδας Ηληκιωμένων θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος rapid test που θα πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός των προηγούμενων σαράντα οκτώ ωρών, ενώ μπλόκο μπαίνει στους ιατρικούς επισκέπτες των νοσοκομείων.
Στο 10% παραμένει το ποσοστό της πληρότητας των γηπέδων κατά τη διάρκεια των αγώνων με ανώτατο όριο τους χιλίους φιλάθλους, οι οποίοι θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά την μάσκα προστασίας.