Το αποτύπωμα από το άνοιγμα της εκπαίδευσης θα φανεί τις επόμενες ημέρες σημειώνει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
NEWSROOM - 12/01/22
Αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με τον ρυθμό της διασποράς και αναπαραγωγής του κορωνοϊού εξέπεμψε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρέθεσε τη σύγκριση των στοιχείων των τελευταίων πέντε ημερών σε σχέση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης εβδομάδας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το αποτύπωμα από το άνοιγμα της διά ζώσης εκπαίδευσης θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα:
«Τις τελευταίες πέντε μέρες έχουμε δει ότι υπάρχει μια χαρακτηριστική μείωση στον ρυθμό αναπαραγωγής όπου έχει πέσει περίπου από το 2,6 που ήταν πριν μια εβδομάδα στο 1,12 σήμερα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό γιατί είναι μια εξαιρετικά μεγάλη μείωση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η οποία δείχνει ότι αν ακολουθήσουμε αυτή την πορεία κι αύριο θα μπορούσαμε να πέσουμε επισήμως σε ύφεση, δηλαδή κάτω από τη μονάδα.
Αν ακολουθήσουμε αυτή την πορεία θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε περάσει τα ανώτατα σημεία, με την έννοια ότι βλέπουμε να υπάρχει μια πτώση στον εβδομαδιαίο μέσο όρο των κρουσμάτων. Δηλαδή είμαστε τώρα περίπου στις τριάντα δύο χιλιάδες σαν μέσο όρο κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας και ήμασταν προηγουμένως στις τριάντα πέντε με τριάντα έξι χιλιάδες κι άρα πέφτουμε.
Υπάρχει το ερώτημα του ανοίγματος των σχολείων καθώς περιμένουμε να δούμε πώς αυτό θα μεταφερθεί σε πραγματικά κρούσματα με βάση τα rapid test του ΕΟΔΥ - πόσο θα ενσωματωθούν τα θετικά self test που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε εκπαιδευτικούς και τα παιδιά – και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τη συνολική διασπορά.
Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε να πέφτει η διασπορά στην κύρια ηλικιακή ομάδα που αν θέλετε οδήγησε την αύξηση δηλαδή οι δέκα οκτώ έως τριάντα εννέα ετών. Έχουμε μια μικρή σταθεροποίηση στους σαράντα έως εξήντα τεσσάρων ετών και μια ήπια αυξητική πορεία στους άνω των εξήντα πέντε το οποίο είναι ανησυχητικό γιατί είναι πιο πολύ ευάλωτοι».
Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός σημείωσε τη σημασία της προσοχής που πρέπει να επιδεικνύει η κοινωνία και ιδιαίτερα οι περισσότερο ευάλωτοι:
«Έχουμε πολύ περισσότερους ασυμπτωματικούς φορείς οι οποίοι δεν έχουν ανιχνευθεί γιατί η κοινωνικά υπερκινητική ομάδα δέκα οκτώ με τριάντα εννέα ετών έχει προφανέστατα έχει μολυνθεί πολύ περισσότερο από αυτούς που τελικά κατεγράφησαν με αποτέλεσμα να έχουμε δημιουργήσει ένα ποσοστό δυσκολίας στην κυκλοφορία του ιού γιατί υπάρχει ανοσία απέναντι στην Όμικρον σε αυτή την ομάδα. Άρα είναι σημαντικό να προσέχουμε ακόμα ειδικά οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια. Να κρατάνε αποστάσεις οι πιο ηλικιωμένοι από τους ανθρώπους που είναι μέχρι σαράντα ετών και από εκεί και πέρα μπορούμε σιγά – σιγά να πηγαίνουμε σε μια λογική χαλάρωσης, αλλά όχι χαλάρωση με την έννοια του ότι είναι όλα καλά, θα πάει αυτόματα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πτώση επειδή ακριβώς δεν έχουμε χαλαρώσει αυτή τη στιγμή».