Σε ποιους δείκτες της πανδημίας θα πρέπει να εστιάσουμε σύμφωνα με τους επιστήμονες
NEWSROOM - 11/01/22
Στην ευεργετική επίδραση που έχει το άνοιγμα των σχολείων στην υγεία των μαθητών παρά τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Ράνια Τζήμα, ο Θεοκλής Ζαούτης, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του ανοίγματος της διά ζώσης εκπαίδευσης παρά την έκρηξη κρουσμάτων που δημιουργεί το παραλλαγμένο στέλεχος τους ιού, “Όμικρον”, ενώ επικαλέστηκε το παράδειγμα και των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης, στα σχολεία των οποίων ήχησε ξανά το κουδούνι και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας πέρασαν το κατώφλι των αιθουσών για να καθίσουν στα θρανία:
«Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία των παιδιών είναι πάρα πολύ μεγάλες και ξεπερνούν τη νόσο. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι και το προσδόκημο ζωής των παιδιών έχει επηρεαστεί από την πανδημία. Η “οδηγία” σε όλη την Ευρώπη ήταν να ανοίξουν τα σχολεία. Σίγουρα υπάρχει ο φόβος ότι θα μεταφερθεί ο ιός στα σπίτια, γιατί γνωρίζουμε ότι η “Όμικρον” είναι πάρα πολύ μεταδοτική. Αυτός το στέλεχος έχει αλλάξει την εικόνα της πανδημίας».
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στην λοιμωξιολογία, την επιδημιολογία και την παιδιατρική, με πλούσια αρθρογραφία σε κορυφαία επιστημονικά έντυπα και πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων του “Healthcare Epidemiology Pediatric Investigator Award” το 2009 και του “Distinguished Service Award by the Pediatric Infectious Diseases Society” το 2015, καθηγητής Παδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, φρόντισε να καθησυχάσει για την αύξηση των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες, τονίζοντας όμως ότι η προσοχή θα πρέπει να εστιαστεί σε διαφορετικούς δείκτες:
«Ο αριθμός των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί, όμως θα πρέπει να δούμε τον δείκτη θετικότητας και όχι τον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων. Θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων με την Όμικρον, όμως ο “σκληρός δείκτης” είναι τα άτομα που χρειάζονται βαριά νοσηλεία και οι απώλειες ζωών».