Πολλά τμήματα θα οδηγηθούν σε κλείσιμο επισημαίνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
NEWSROOM - 10/01/22
Να καθησυχάσει τους γονείς και τους μαθητές από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού που εκτιμάται ότι θα καταγραφεί την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, επιχείρησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Στραβελάκη στον τηλεοπτικό αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της διά ζώσης εκπαίδευσης παρά το γεγονός ότι όπως εξήγησε η διασπορά και η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης “Όμικρον” θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών τμημάτων:
«Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, τα οποία στην πλειοψηφία τους έμειναν χωρίς τεστ τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ήταν κάτι που είχαμε δει και τον Σεπτέμβριο και δε θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Είναι πιο ασφαλές να ανοίξουν, καθώς οι μαθητές θα προσέρχονται με συχνά τεστ και θα περιοριστεί και η κινητικότητα.
Τα σχολεία τα κλείναμε το 2020 και την άνοιξη του 2021 όταν θέλαμε να περιορίσουμε την κινητικότητα των γονιών και τη διασπορά στην κοινότητα. Τώρα έχουμε όλοι στο ευρύτερο οικογενειακό μας περιβάλλον κρούσματα και άρα δε θα ωφελήσει να κρατήσουμε τα παιδιά στο σπίτι. Η διασπορά θα συνεχίσει έτσι κι αλλιώς, ενώ αντίθετα με όπλο το testing μέσα στο σχολείο και το συμμάζεμα της κοινωνίας με τα ανοιχτά σχολεία, θα είναι προς όφελος της διασποράς στην κοινότητα».
Σχολιάζοντας μάλιστα τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρωτόκολλο μόλυνσης του 50% +1 του συνόλου των μαθητών για το κλείσιμο μιας τάξης, η κα Παπαευαγγέλου εστίασε στις εκτενείς διαδικασίες ελέγχου και την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση όσων νοσήσουν, ενώ δεν απέκλεισε διαφοροποίηση των δεδομένων με τυχόν εμφάνιση νέας παραλλαγής του ιού:
«Εμάς δε μας ενδιαφέρει το 50%+1. Με τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, δε θα μου δημιουργήσει έκπληξη αν δω τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες να έχουμε αυξημένο αριθμό τάξεων που είναι κλειστά. Περιμένουμε να το δούμε.
Όσο παραμένει μεγάλο το ποσοστό των ανεμβολίαστων παγκοσμίως και στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει ο φόβος να εμφανιστεί μια καινούρια μετάλλαξη, η οποία θα αλλάξει πάλι τα δεδομένα. Οι ιολόγοι μας έχουν μάθει ότι κάθε επόμενη παραλλαγή θα έχει ηπιότερη νόσο και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά έχουμε μάθει να μην προβλέπουμε πολλά με την πανδημία».