Μικρότερη θνησιμότητα κατά 99% σε σχέση με τη “Δέλτα”
NEWSROOM - 08/01/22
Φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας έχουν αρχίσει να βλέπουν επιστήμονες, οι οποίοι εκφράζουν αισιοδοξία για γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Αναλύοντας μάλιστα τα δεδομένα από τον αριθμό των διασωληνώσεων που προκαλούνται από τη μετάλλαξη “Όμικρον”, συμπεραίνουν ότι η μόλυνση από το παραλλαγμένο στέλεχος της Μποτσουάνα ενδέχεται να έχει μικρότερες συνέπειες ακόμα και από τη γρίπη.
Μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει τον πιο ήπιο χαρακτήρα της “Όμικρον” συγκριτικά με την “Δέλτα”, αφού εκτιμά ότι το στέλεχος που εμφανίστηκε στη χώρα της νότιας Αφρικής θα προκαλέσει έως και 99% μικρότερη θνησιμότητα.
Παρά τα θετικά μηνύματα πάντως που εκπέμπει η ιατρική κοινότητα και τα ήπια συμπτώματα που προκαλεί η τελευταία χρονικά παραλλαγή του κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις των κρατών ανά τον κόσμο δεν δείχνουν να χαλαρώνουν, καλώντας τον κόσμο σε συνεχή επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Σε συνομιλία που είχε με εκπροσώπους του Τύπου στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου βρίσκεται εν μέσω σφοδρών επικρίσεων λόγω της έλλειψης διαγνωστικών τεστ την ώρα που το ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων διαδέχεται το άλλο, τόνισε ότι ο ιός θα συνεχίσει να συνοδεύει τις ζωές μας, αλλά όχι με τη σημερινή του μορφή:
«Η covid-19 όπως την ξέρουμε σήμερα, δεν θα βρίσκεται για πάντα εδώ, τουλάχιστον στη σημερινή μορφή της, αλλά το να την έχουμε στο περιβάλλον και στον πλανήτη μας, αυτό μάλλον θα συνεχιστεί. Διαθέτουμε πλέον τόσα πολλά “εργαλεία” που μπορούν να περιορίσουν την covid και τα άλλα στελέχη. Η νέα κανονικότητα δεν θα είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, θα είναι καλύτερη».
Την ίδια ώρα μερίδα επιστημόνων θέτει υπό αμφισβήτηση την προστασία που παρέχει έναντι της νόσου η υφασμάτινη μάσκα, συστήνοντας στους πολίτες να τις εγκαταλείψουν και να στραφούν στις χειρουργικές, είτε σε αυτές υψηλής προστασίας.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αγγλόφωνη διεθνής ημερήσια εφημερίδα οικονομικού περιεχομένου που εκδίδεται στη Νέα Υόρκη, “Wall Street Journal”, χρησιμοποιώντας αναλύσεις και δηλώσεις λοιμωξιολόγων, επισημαίνει ότι οι υφασμάτινες μάσκες προστασίας εμποδίζουν τα μεγάλα σταγονίδια, αλλά δεν παρέχουν τα ίδια ποσοστά προστασίας απέναντι στα μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια.
Ως ιδανικότερες μάσκες θεωρούν τις “ΚΝ–95”, αφού το πυκνότερο δίκτυο ινών που διαθέτουν, αλλά και η στρώση φίλτρου από προπυλένιο, τις καθιστά πιο αποτελεσματικές συγκριτικά με τις απλές χειρουργικές και τις υφασμάτινες, εμποδίζοντας σωματίδια και αερολύματα σε ποσοστό που φθάνει στο 95%.