«Υγειονομική βόμβα» χαρακτήρισε τους φοιτητές που θα «πλημμυρίσουν» την επαρχία ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος
NEWSROOM - 06/01/22
Αντιρρήσεις σχετικά με την επιστροφή των φοιτητών στη διά ζώσης εκπαίδευση εν μέσω του νέου κύματος της πανδημίας και της έκρηξης των κρουσμάτων την ώρα που η μετάλλαξη “Όμικρον” έχει επικρατήσει πλήρως και στη χώρα μας, εξέφρασε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στη ραδιοφωνική συχνότητα του “Radio North 98”, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η αισιόδοξη και εναρμονισμένη με την υπόλοιπη Ευρώπη την απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων θα κριθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού από τους χιλιάδες φοιτητές που θα "πλημμυρίσουν" την επαρχία:
«Η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων είναι μια απόφαση αισιόδοξη, εναρμονισμένη με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων της Ευρώπης που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και θα κριθεί επί του πεδίου τις επόμενες εβδομάδες. Εκείνο, που θα έλεγα εγώ να ξανασκεφτούμε γιατί δεν έχει γίνει ακόμη πράξη, είναι η «εκστρατεία» των φοιτητών στην επαρχία από τη Δευτέρα που ανοίγουν και τα πανεπιστήμια και θα μεταφερθούν εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητών στις επαρχιακές πόλεις. Αυτή είναι μια υγειονομική βόμβα. Καλό θα ήταν ενδεχομένως να μην ανοίξουν τα πανεπιστήμια δια ζώσης, αλλά με τηλεκπαίδευση».
Ο 64χρονος ψυχίατρος στο επάγγελμα και διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Βόννης, βουλευτής, ο οποίος από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο της επόμενης χρονιάς υπηρέτησε ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, υπερασπίστηκε την άποψη περί ανάγκης συνταγογράφησης των μοριακών τεστ, επισημαίνοντας ότι μετά την παραλαβή των αντιικών δισκίων, αυτό θα καταστεί μονόδρομος:
«Η κυβέρνηση πρέπει –και τελικά θα υποχρεωθεί- να προχωρήσει στη συνταγογράφηση των PCR test όταν αυτά είναι απαραίτητα για διαγνωστικούς σκοπούς. Τα τεστ έχουν δυο σκοπιμότητες: η μια σκοπιμότητα είναι η επιδημιολογική, δηλαδή, η παρακολούθηση της διασποράς και η ανάγκη να μπορέσει να έχει κανείς πρόσβαση ασφαλή στην εργασία του. Υπάρχει και ο τομέας της ιατρικής και της ειδικής προσωπικής διάγνωσης αν κάποιος νοσεί ή όχι. Αυτό είναι δουλειά του γιατρού και επαναλαμβάνω την πρόταση, που έκανα εδώ και δυο περίπου χρόνια, ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται με απόφαση του γιατρού και να συνταγογραφείται, γι` αυτόν, που έχει εμφανή συμπτώματα ή ήρθε σε επαφή με κρούσμα και είναι ευπαθής ομάδα.
Να ξέρετε ότι θα χρειαστεί και να το κάνουμε ούτως ή άλλως τώρα, που θα έρθουν τα χάπια τα αντιικά της “Merck” και της “Pfizer”. Εκεί για να δοθούν αυτά τα χάπια, που δεν είναι φτηνά, θα πρέπει να υπάρχει διάγνωση και ιατρική ένδειξη. Πώς θα γίνει αυτό αν δεν γίνει πρώτα ένα τεστ; Άρα αντιλαμβάνεστε δεν μπορούμε να στέλνουμε τον άνθρωπο να πληρώνει για να του δώσουμε μετά το χάπι. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται, δεν είναι σωστό να γίνεται σ΄ένα ευρωπαϊκό Σύστημα Υγείας».