Μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων μέσα στη χρονιά θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου
NEWSROOM - 05/01/22
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εκθρόνισης από τις θέσεις τους βρίσκονται μερικοί από τους κορυφαίους ηγέτες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκδοση του “Politico”.
Όπως υποστηρίζει στο σχετικό άρθρο το περιοδικό που καλύπτει τις εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή και διανέμει το περιεχόμενό του κατά βάση διαδικτυακά, αλλά και σε έντυπη μορφή, ραδιόφωνο και podcast, στο επίκεντρο των εξελίξεων μέσα από μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων το προσεχές διάστημα ενδέχεται να βρεθούν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτωρ Ορμπάν.
Καθοριστικές εκτιμάται ότι θα είναι και οι ενδιάμεσες αρχαιρεσίες του Νοεμβρίου και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού αν επιβεβαιωθεί η επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στα δύο Νομοθετικά Σώματα του Κογκρέσου, πέρα από το πλήγμα στο προφίλ των Δημοκρατικών, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δυσκολέψει τη δυνατότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, να εισάγει με την ίδια ευκολία τις νέες νομοθεσίες.
Στο τέλος του Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένες οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, που προκηρύχθηκαν μετά την αδυναμία υπερψήφισης του προϋπολογισμού. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του νυν πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με ασφάλεια το τελικό αποτέλεσμα, αφού η διαφορά εμφανίζει τάσεις μείωσης το τελευταίο διάστημα και η δημιουργία συμμαχιών για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας μοιάζει αναπόφευκτη για την επόμενη ημέρα διακυβέρνησης της ιβηρικής χώρας.
Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται και η Σερβία ενόψει της αναμέτρησης της 3ης Απριλίου. Στο στόχαστρο έντονης κριτικής για κατοχή υπερεξουσιών βρίσκεται ο πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, τον οποίο επικριτές εντός και εκτός των συνόρων κατηγορούν για αποσάθρωση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του Κράτους Δικαίου.
Την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας αναμένεται να διεκδικήσει τον Απρίλιο ο Εμμανουέλ Μακρόν, τον οποίο οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης εμφανίζουν ως φαβορί για να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Την ίδια ώρα η ακροδεξιά υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, όπως και ο «ομόσταυλός» της, Έρικ Ζεμούρ, αλλά και η συντηρητική Βαλερί Πεκρές, ερίζουν για να πάρουν το χρίσμα της διεκδίκησης της προεδρίας στις 24 του ίδιου μήνα.
Σε περίπτωση επανεκλογής πάντως του 44χρονου Μακρόν, ο οποίος ορκίστηκε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στα μέσα Μαΐου του 2017, σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του παζλ των μεταρρυθμίσεων που θα επιδιώξει να περάσει θα διαδραματίσουν και οι κοινοβουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν δύο μήνες αργότερα, στις 12 και 19 Ιουνίου, με τις ήττες του κόμματός του Γάλλου προέδρου, “En Marche” στις τοπικές εκλογές, να δημιουργούν ένα αμφίρροπο σκηνικό, μετατρέποντας την τελική επικράτηση σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται πως ακροβατεί το πολιτικό σκηνικό στην Ουγγαρία ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Απριλίου.
Ο νυν πρωθυπουργός , Βίκτωρ Ορμπάν, θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύσσωμη την αντιπολίτευση, η οποία εξέλεξε κοινό υποψήφιο σε μια προσπάθεια επικράτησης έναντι του ακροδεξιού ηγέτη της χώρας.
Όπως εκτιμά το “Politico” ενδεχόμενη αλλαγή προσώπου στην εξουσία στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, δεν αποκλείεται να «πυροδοτήσει» ένα ντόμινο γεωπολιτικών εξελίξεων με αποχώρηση της Βουδαπέστης από το «άρμα» των Κίνας και Ρωσίας, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μεγάλη πιθανότητα εναρμονισμού με τις θέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ.
Στις κάλπες θα κληθούν να προσέλθουν στις 24 Απριλίου οι πολίτες και στη Σλοβενία. Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και ευρωβουλεύτρια, Τάνια Φαγιόν, εγείρει σοβαρές αξιώσεις για την επικράτηση έναντι του νυν πρωθυπουργού, Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος είδε τη συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων με την οποία ξεκίνησε την τρίτη θητεία του τον Μάρτιο του 2020, να καταρρέει μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν κυρίως στον τομέα της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το αργότερο μέχρι τις 5 Μαΐου θα εκφραστεί η λαϊκή ετυμηγορία και στη Βόρεια Ιρλανδία, μετά τις απειλές που εκτόξευσε το κόμμα Δημοκρατών Ενωτικών για αποχώρηση από την κυβέρνηση συμμαχίας, που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος των Κεντρώων, Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος συγκεντρώνει την υποστήριξη και των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, είναι ο κυριότερος δελφίνος για την ανάληψη της εξουσίας στη Σουηδία, απειλώντας να πάρει τη θέση της νυν πρωθυπουργού, Εύας Μαγκανταλένα Άντερσον.
Η 54χρονη πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, η οποία στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της σκανδιναβικής χώρας που αναλαμβάνει στα χέρια της τα ηνία της διακυβέρνησης, βλέπει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 30% του εκλογικού σώματος, αλλά ανησυχεί από την πιθανότητα να βρεθεί εκτός Βουλής το κόμμα των παραδοσιακών συμμάχων των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, αφού οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις αποτυπώνουν αδυναμία εξασφάλισης του απαιτούμενου ποσοστού του 4%.