Φουντώνει η συζήτηση σχετικά με το κόστος των διαγνωστικών τεστ. Τι ζήτησαν η αντιπολίτευση και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
NEWSROOM - 04/01/22
Τα προβλήματα που θα προκύψουν στις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας γενικότερα από ενδεχόμενη παράταση των διακοπών των σχολείων λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Συνομιλώντας με τον Νίκο Ευαγγελάτο στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής “Live News” από τη συχνότητα του MEGA, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού «ξόρκισε» για μία ακόμα φορά την περίπτωση επιβολής καθολικού lockdown, διευκρίνισε ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και εξήγησε πως γνώμονας για την εφαρμογή τους θα είναι η πίεση στο Σύστημα Υγείας και όχι το πλήθος των μολύνσεων:
«Προβλήματα θα υπάρξουν στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις αν δεν ανοίξουν τα σχολεία. Δεν είναι μια απόφαση που δεν έχει οικονομικό κόστος. Κάποιοι από τους γονείς θα μπορούν να δουλέψουν με τηλεργασία αλλά θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση. Η γενική εκτίμηση είναι ότι η επιθετική αύξηση της πανδημίας θα κρατήσει τις πρώτες μέρες του Ιανούαριου.
Η αύξηση των κρουσμάτων της “Όμικρον” χτίζει μεγάλο τοίχος ανοσίας πολύ γρήγορα. Τον Φεβρουάριο ελπίζουμε ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα. Η σύγκριση Ιανουαρίου 2021 και 2022 δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στην αγορά. Πέρυσι τον Ιανουάριο είμαστε κλειστά.
Εκτός από το ολικό lockdown όλα τα άλλα μέτρα είναι στο τραπέζι. Τι μετρά θα πάρουμε δεν έχει να κάνει τόσο με τα κρούσματα όσο με την πίεση στα νοσοκομεία».
Ο 49χρονος πολιτικός, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών με το κόμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού προτού προσχωρήσει το 2012 στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και από τον Ιούνιο του 2013 έως τον ίδιο μήνα του επόμενου χρόνου υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας διαδεχόμενος τον Ανδρέα Λυκουρέντζο στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμάρα, πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις αρχές Ιουλίου του 2019, προανήγγειλε άμεσες παρεμβάσεις για το κόστος των μοριακών τεστ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το πλαφόν θα οριστεί μεταξύ σαράντα και πενήντα ευρώ:
«Θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την τιμή των “PCR” τεστ. Πλαφόν υπάρχει, σαράντα ευρώ το PCR συν είκοσι ευρώ για τις υπηρεσίες. Για αυτά τα ποσά θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση. Κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των γιατρών και τους ευχαριστώ πολύ.
Στα rapid test έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ενώ το πλαφόν είναι δέκα ευρώ, μπορεί ο πολίτης να το βρει σε φαρμακεία και πέντε και έξι και επτά ευρώ. Στο pcr test έχουν «κλειδώσει» στα εξήντα ευρώ οι τιμές στα ιδιωτικά κέντρα, θα ξαναδούμε την τιμή του πλαφόν, σήμερα κιόλας θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Ξέρετε όμως ότι άλλο κόστος έχουν για τις μεγάλες αλυσίδες και άλλες για τα μικρά διαγνωστικά κέντρα».
Τα βέλη της στην κυβέρνηση σχετικά με το κόστος των διαγνωστικών ελέγχων έριξε η αντιπολίτευση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για αδιαφορία σχετικά με την υγειονομική ανασφάλεια και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών:
«Όταν μία κυβέρνηση δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, δεν νιώθει την ανάγκη να κάνει οτιδήποτε για να στηρίξει το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του, αδιαφορεί για την υγειονομική ανασφάλεια και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αρνούμενη τη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ, rapid και PCR, εγκαταλείποντας τους σε ατελείωτες ουρές έξω από δομές και διαγνωστικά κέντρα».
Δωρεάν τεστ με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ζήτησε το ΚΚΕ:
«Απέναντι σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση, που θα επιδεινωθεί ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων, το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η εξασφάλιση μαζικών κι επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ για όλους, με στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αναγκαίο προσωπικό και τα μηχανήματα, με περισσότερες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και φυσικά με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η δωρεάν χορήγηση μοριακού τεστ σε όσους το έχουν ανάγκη, με βάση τις επιστημονικές ενδείξεις και στο πλαίσιο της απαραίτητης ιχνηλάτησης».
Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, τόσο σε ασφαλισμένους όσο και σε ανασφάλιστους πολίτες, αξιώνει και ο Ιατρικός Σύλλογός Αθηνών:
«Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβασή τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ο ΙΣΑ εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back. Να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας και να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη».