Οι περίοδοι κρίσεων δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ψευδών ειδήσεων υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας
NEWSROOM - 22/12/21
Στη δημιουργία του αισθήματος του φόβου ως επακόλουθο του κύματος των ψευδών ειδήσεων εστιάζοντας στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρθηκε η Μίνα Γκάγκα.
Συνομιλώντας στο πάνελ του φόρουμ που διοργάνωσε ο ΑΝΤ1για τα fake news με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, τον Διευθυντή Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ, ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΣΡ, Γεώργιο Πλειό, καθώς και τον Πρόεδρο του “Cyber Security International Institute “(CSI), Μανώλη Σφακιανάκη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπογράμμισε τη διασύνδεση της διασποράς ψευδών ειδήσεων με την κριτική σκέψη και ικανότητα του κόσμου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε εκείνους που τους κατηγορούν για διγλωσσία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους για τη διαφοροποίηση κάποιων απόψεων :
«Σε μια πανδημία είναι πάρα πολύ εύκολο να δημιουργήσεις ένα κύμα ψευδών ειδήσεων και να δημιουργήσεις φόβο, γιατί έχει να κάνει και με την κριτική σκέψη που αναπτύσσουν ή δεν αναπτύσσουν οι άνθρωποι, όταν χωρίς να έχουν γνώση πιστεύουν πχ. ότι το εμβόλιο θα αλλάξει το DNA των ανθρώπων.
Βγαίνει το 95% των γιατρών και λέει ένα συγκεκριμένο πράγμα και εσύ θέλεις να πιαστείς από το 3% που έχει μια άλλη άποψη. Εσύ πρέπει να σκεφτείς γιατί θέλεις να πιαστείς από την άποψη που «θεμελιώνει» το 3%. Υπάρχει ένα ποσοστό κόσμου που πιστεύει στα fake news, όπως πιστεύουν σε κάτι υπερφυσικό. Έλεγαν για εμάς ότι άλλα λέγαμε στην αρχή της πανδημίας και λέμε άλλα τώρα, πχ. για τα εμβόλια. Έχουμε να κάνουμε με κάτι καινούριο και μπορεί να αλλάξουμε άποψη, γιατί τα στοιχεία αλλάζουν, αλλά το σημαντικό είναι η καθαρότητα της πληροφορίας που δίνουμε εκείνη την στιγμή».
Η Εβρίτισα πνευμονολόγος, με το εκτεταμένο διεθνές ερευνητικό έργο σε επιστημονικά περιοδικά, η οποία έχει διατελέσει και Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», αναφέρθηκε στην απώλεια της γυναίκας που ενώ νοσηλευόταν στον “Ευαγγελίσμό”πείστηκε να μην διασωληνωθεί και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι οι περίοδοι κρίσεων αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των ψευδών ειδήσεων:
«Χάσαμε μια γυναίκα στον Ευαγγελισμό, που την έπειθαν να μην διασωληνωθεί. Αυτό είναι το fake news στην πανδημία και είναι επικίνδυνο, όπως και για τους ανεμβολίαστους. Πάντοτε την “είδηση” κάθε στιγμή μπορείς να την προσαρμόσεις και την φέρεις στα μέτρα σου. Είναι σημαντικό όμως να το συζητάμε και να δείχνουμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε.
Ο κόσμος είναι έτοιμος να δεχθεί ότι θέλει. Το φάρμακο για τον καρκίνο ή την κυστική ίνωση το θέλουμε χθες. Για τα μονοκλωνικά αντισώματα, ενώ υπάρχει μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων που ασχολείται με αυτό, δεν είμαστε τόσο δεκτικοί. Στην κρίση δεν έχουμε πολλές έτοιμες απαντήσεις και πολλοί άνθρωποι θέλουν έτοιμες απαντήσεις, αυτός ο χώρος προσφέρεται για να αναπτυχθούν ψευδείς ειδήσεις».