Η διαρκής κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας, η αδιάκοπη «βύθιση» του εθνικού νομίσματος και οι διαρκείς ανατιμήσεις στις τιμές των αγαθών, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό στη γειτονική χώρα.
NEWSROOM - 20/12/21
Την πεποίθησή του ότι θα καταφέρει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που «καλπάζει» και να τον μειώσει στα επίπεδα του στο 4% εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος ευαγγελίζεται ότι θα επιτύχει το κατόρθωμα ανάλογο με αυτό του παρελθόντος και δηλώνει ότι τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν τον πυλώνα του νέου μοντέλου οικονομικής πολιτικής, κάνοντας λόγο για «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας».
Την ίδια ώρα πάντως οι ανατιμήσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ την Παρασκευή η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι το συνολικό ποσοστό των απωλειών του εθνικού νομίσματος της γειτονικής χώρας κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς «αγγίζει» το 55%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων η πολιτική του «Σουλτάνου» θα προκαλέσει ντόμινο ραγδαίων αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις σε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να σηκώσουν το δυσβάσταχτο κόστος ζωής.
Το «ράλι» των ανατιμήσεων είναι πλέον σε καθημερινή σχεδόν βάση, με τους καταναλωτές να αναρωτιούνται για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να επιβιώσουν, ενώ από την άλλη πλευρά οι καταστηματάρχες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.
Με την κατάσταση να εξωθείται διαρκώς στα άκρα, τον πληθωρισμό να υπερβαίνει πλέον το 30% και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να αναγκάζεται να διακόψει δύο φορές της συναλλαγές του κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης «μαρτυρώντας» τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Ερντογάν αναζητά «σανίδα» σωτηρίας στην Αφρική:
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στους φίλους μας τους Αφρικανούς τα προηγμένα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και την εμπειρία στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».
Η ακροβασία της οικονομίας σε τεντωμένο σχοινί έχει προκαλέσει αναβρασμό στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας με χιλιάδες εξαγριωμένους και εξαθλιωμένους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους και να διαμαρτύρονται ζητώντας την παραίτηση του Ερντογάν. Οι συνθήκες που επικρατούν δημιουργούν ένα ξέσπασμα οργής σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, οδηγώντας σε συγκρούσεις πολιτών με τις Αρχές.
Ο κατώτατος μισθός, που τον Ιανουάριο κυμαινόταν στα 380 δολάρια, συρρικνώνεται διαρκώς φθάνοντας τα 186 δολάρια, επιδεινώνοντας τα ασταμάτητα προβλήματα εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις ακραίας φτώχειας και δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και ψωμί ενώ αγαθά όπως ζάχαρη, λάδι και καφές πωλούνται πλέον με το δελτίο.