Ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες και συνιστούν τον εμβολιασμό ως το «όπλο» απέναντι στη νέα μετάλλαξη
NEWSROOM - 19/12/21
Την ώρα που η μετάλλαξη “Όμικρον” «απλώνει» τη σκιά της πάνω από την Ευρώπη σημαίνοντας συναγερμό και η μία μετά την άλλη χώρες της Γηραιάς Ηπείρου λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου παραλλαγμένου στελέχους, εντείνεται η ανησυχία και στην Ελλάδα.
Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για νέο πιθανό κύμα της πανδημίας μετά τις γιορτές, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόσθετα μέτρα για να «θωρακίσει» τη χώρα.
Συνομιλώντας με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής “Σαββατοκύριακο MEGA”, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξήγησε το στόχο της επιβολής των τελευταίων μέτρων που έβγαλε από τη «φαρέτρα» της η κυβέρνηση και αποσαφήνισε την κατάσταση σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής κάποιου έκτακτου σχεδίου:
«Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους. Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα.
Το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών».
O 44χρονος νομικός στο επάγγελμα πολιτικός, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών με το κόμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού προτού προσχωρήσει στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με το κατά πόσο γνώριζε η κυβέρνηση για τη μελέτη των Τσιόδρα – Λύτρα, διευκρινίζοντας παράλληλα τον τρόπο επίδρασης που θα είχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας ακόμα και αν έφθανε στα χέρια του κυβερνητικού επιτελείου, ενώ εξέφρασε και την εκτίμησή του για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών:
«Η μελέτη αυτή δεν έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, και στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει επίσημη κατάθεσή της. Αν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, αυτός που το είπε να πει με ποιον έχει γίνει. Δεν προκύπτει ότι θα αλλάζαμε κάποια πράγματα. Η μελέτη αναφέρει ότι αν είναι πάνω από τετρακόσιοι διασωληνωμένοι υπάρχει αυτόματα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Άρα το ζητούμενο είναι να μη φτάνει κάποιος στη ΜΕΘ. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είχαν αυτή τη στόχευση. Επίσης προκύπτει ότι όσοι βρισκόταν εκτός ΜΕΘ είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, για αυτό αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από τις 550 στις 1300. Δεν μπορούσαμε να τις αυξήσουμε παραπάνω, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι συγκεκριμένο. Το τρίτο είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, που έχει κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και με την υποχρεωτικότητα.
Αυτή τη στιγμή όπως κινούνται οι εμβολιασμοί κατά την εκτίμησή μου δε θα χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας. Η ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει είναι οι άνω των 60. Αν χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έχουμε κριτήριο την επιβάρυνση του ΕΣΥ».
Τους φόβους του σε σχέση με τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα εξέφρασε και ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος:
«Ο εμβολιασμός είναι η αιχμή του δόρατος για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη “Όμικρον” και τη “Δέλτα” φυσικά, γιατί η “Δέλτα” είναι παρούσα και μας βασανίζει αυτή τη στιγμή και πιέζει το σύστημα υγείας. Αλλά δυστυχώς η ανησυχία μας πολλαπλασιάζεται, επειδή εμφανίζεται ένα στέλεχος που ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά για την έλευσή του. Όλους μας φοβίζει η “Όμικρον” και στην Επιτροπή το συζητάμε, γιατί είναι ιδιαίτερα μεταδοτική κι έχει μικρό κύκλο πολλαπλασιασμού ο ιός, δηλαδή μέσα σε δύο ως τρεις ημέρες μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς της συγκεκριμένης νόσου».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αφού διατύπωσε την ανησυχία του για αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας από τον επόμενο μήνα, αναφέρθηκε σε όλους όσοι επιμένουν να γυρνούν την πλάτη στα εμβόλια:
«Δυστυχώς για τους αντιεμβολιαστές δεν επιτρέπεται να τους κάνουμε ξενάγηση κάθε Κυριακή πρωί, όπως στα μουσεία, μέσα στις εντατικές μήπως και καταλάβουν ποια είναι η πραγματικότητα γιατί ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν εδώ και ενάμισι με δύο χρόνια. Εκτός αφελείς υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν πολιτικές καριέρες εκμεταλλευόμενοι τους αφελείς».