Με την επιβολή μαζικών συνεπειών απειλούν τη Μόσχα οι επτά πιο αναπτυγμένες χώρες σε περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα ανοίξουν πυρ κατά στόχων του Κιέβου
NEWSROOM - 14/12/21
Τελεσίγραφο για μαζικές συνέπειες με σοβαρό μάλιστα κόστος σε περίπτωση που διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία, έστειλαν στον Βλαντιμίρ Πούτιν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών της υφηλίου απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση από το Λίβερπουλ στον Ρώσο Πρόεδρο, καλώντας τον να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, ενώ δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, που απειλεί την ειρήνη στην περιοχή. Το κείμενο της τελικής δήλωσης των «επτά» είναι χαρακτηριστικό:
«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολία ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος. Επιβεβαιώνουμε και πάλι την αταλάντευτη δέσμευσή μας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς και το δικαίωμα οποιουδήποτε κυρίαρχου κράτους να καθορίσει το μέλλον του. Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει, να ακολουθήσει διπλωματικούς διαύλους και να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς δεσμεύσεις της για διαφάνεια στις στρατιωτικές δραστηριότητες. Επιβεβαιώνουμε και πάλι την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της Γαλλίας και της Νορμανδίας στο Σχήμα της Νορμανδίας για να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ ώστε να επιλυθεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία».
Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν και οι εξελίξεις στην Κίνα, με την προεδρεύουσα Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας, να επισημαίνει:
«Αναφορικά με την Κίνα, συζητήσαμε ένα φάσμα θεμάτων και προκλήσεων, όπως την κατάσταση στο Χονγκ Κόνγκ και τη Σιντζιάνγκ, στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα, και τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν. Εκφράσαμε επίσης την ανησυχία μας για καταναγκαστικές οικονομικές πολιτικές».