Απαραίτητη η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και η διενέργεια τεστ επισήμανε ο διακεκριμένος καθηγητής
NEWSROOM - 09/12/21
Στην προσοχή που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες στις συγκεντρώσεις αρκετών ατόμων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμοξιωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
O Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Αθήνας, τόνισε τη σταθεροποίηση που φαίνεται να παρατηρείται στον αριθμό των νέων διαγνώσεων της νόσου, υπογραμμίζοντας όμως τη δυσαναλογία που καταγράφεται σε νοσηλευομενους, διασωληνωμένους και απώλειες, εκτιμώντας ότι για τη διαφοροποίηση των συγκεκριμένων δεικτών θα χρειαστεί να περάσουν έως τέσσερις εβδομάδες.
“Τίποτα δεν είναι επικίνδυνο αν ακολουθηθούν κάποιοι κανόνες. Πλέον υπάρχει ένα πολύ σοβαρό όπλο που λέγεται εμβολιασμός. Τα μέτρα ατομικής προστασίας, στη φάση που βρισκόμαστε, είναι απαραίτητα, όπως και τα πολλά τεστ. Καλό θα είναι πριν πάμε σε οποιαδήποτε συγκέντρωση, να κάνουμε ένα τεστ. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Δεν υπάρχουν αρκετά σαφή στοιχεία στην έρευνα για τη μετάλλαξη “Όμκρον”.
Τα βασικά που έχει είναι το θέμα της μετάδοσης, καθώς είναι πιο μεταδοτική από το στέλεχος “Δέλτα”, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε για το θέμα της σοβαρότητας της νόσησης, ενώ αναμένουμε τα νέα για την ανοσιακή διαφυγή. Η δυνατότητα που έχουμε με την τρίτη δόση των εμβολίων να καλύπτουμε μια ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση θα είναι αυτή που θα μας προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό και για το στέλεχος Όμικρον.
Φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση της και σταδιακή μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων. Το δυσάρεστο είναι ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και απωλειών, καθώς αυτά ακολουθούν μετά από δέκα πέντε ημέρες την επιδημιολογική καμπύλη. Η πτώση στους «σκληρούς δείκτες» θα καθυστερήσει κατά δύο έως τέσσερις εβδομάδες”.