«Αν και πιο διεισδυτική δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από τη ‘Δέλτα”» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνη
NEWSROOM - 03/12/12
Μία ημέρα μετά τα χαμόγελα και τη συγκρατημένη αισιοδοξία που προκάλεσαν τα πρώτα συμπεράσματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την επικινδυνότητα της μετάλλαξης “Όμικρον”, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή “Δέλτα”.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι το στέλεχος “Όμικρον” παρουσιάζει εκθετική αύξηση στην νότια Αφρική και το χαρακτήρισε αρκετά διεισδυτικό:
«Η επιδημία της νόσου στη νότιο Αφρική έχει εξελιχθεί σε τρία διακριτά κύματα. Το πρώτο αφορούσε τα αρχικά πανδημικά στελέχη το καλοκαίρι του 2020, στη συνέχεια ένα δεύτερο κύμα τον χειμώνα του 2020 -21 με το στέλεχος “Βήτα” και πιο πρόσφατα δημιουργήθηκε το κύμα το καλοκαίρι του 2021, όπου κυριάρχησε το στέλεχος “Δέλτα”. Η επιδημία τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης στη χώρα και μόνο την τελευταία εβδομάδα είδαμε 400% αύξηση των διαγνώσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες καταγράφηκαν οκτώ χιλιάδες διαγνώσεις από λιγότερες από πεντακόσιες που σημειώνονταν πριν από δύο εβδομάδες.
Τα στοιχεία από την υγειονομική επιτήρηση δείχνουν ότι η “Δέλτα” υποχωρεί έναντι της “Όμικρον”. Κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει την υπόθεση ότι η “Όμικρον” είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος.
Σχετικά με την νοσηρότητα δεν βλέπουμε καμία σημαντική διαφορά προς το παρών, καθώς αυξάνεται ομοίως με τα άλλα στελέχη και ακολουθεί μία με δύο εβδομάδες από την αύξηση των διαγνώσεων».