Περισσότερα κονδύλια για την εφαρμογή των μέτρων για το κλίμα ζήτησε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM - 01/12/21
Την ανάγκη για αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατύπωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης με θέμα “ Climate change: An existential Crisis”.
Στο πλαίσιο των φιλόδοξων ευρωπαϊκών σχεδίων με στόχο την «πράσινη» μετάβαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη χρησιμότητα εισροής περισσότερων κονδυλίων, συμπληρώνοντας ότι απαιτείται ανανέωση των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και σημείωσε ότι η άσκηση εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης και στη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να είναι η κυρίαρχη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο χρόνο.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε την απόφαση της κυβέρνησής του για τερματισμό όλων των λιγνιτικών μονάδων με καταληκτική ημερομηνία το 2028, υπενθυμίζοντας με τον πλέον σαφή τρόπο τη δικλίδα ασφαλείας που αποτελεί για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και τη διασφάλιση των ενδιάμεσων στόχων, ο κλιματικός νόμος.
Στην κατεύθυνση της «πράσινης» μετάβασης θα απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος από τις επιχορηγήσεις των δέκα εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία θα ενισχυθούν τα ελληνικά κρατικά ταμεία, ενώ τόνισε ότι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί ορόσημο.
Ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του ράλι ακρίβειας από την ενεργειακή κρίση, συμπλήρωσε:
«Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες μας ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή η φθηνότερη πηγή ενέργειας, καθώς και ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν αποτελεί επιχείρημα πως πρέπει να συνεχίσουμε με τον άνθρακα. Εάν δεν δαπανήσουμε κονδύλια για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των τιμών στην ενέργεια διακινδυνεύουμε να ''χάσουμε'' τις κοινωνίες μας, καθώς η ''πράσινη'' μετάβαση θα αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνη, ιδίως για τους πλέον ευάλωτους».
Καταλήγοντας μάλιστα επισήμανε το “άνοιγμα” σε νέες αγορές που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου, δηλώνοντας με νόημα:
«Υπάρχει πολύ μεγάλη γεωπολιτική σημασία στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περιοχή, όχι ως χειρονομία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επειδή οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι σημαντικές για την ενεργειακή σταθερότητα της Ευρώπης».