Πως θα γίνεται η χορήγηση της θεραπείας με τη μορφή δισκίου, που αναμένεται να λάβει την έγκριση του ΕΜΑ εντός των προσεχών εβδομάδων.
NEWSROOM - 05/11/21
Τα πλεονεκτήματα που διαθέτει το νέο όπλο που προστίθεται στη φαρέτρα της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το φάρμακο με τη μορφή δισκίου της “Merck” ανέλυσε ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Θάνος Δημόπουλος φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ και συνομιλώντας με την Σία Κοσίωνη, έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με την ταυτότητα και την χορήγηση του σκευάσματος, το οποίο τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμό Φαρμάκων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για εμβολιασμό:
«Είναι το πρώτο αντιϊκό φάρμακο, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του ιού και έχει ένα πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Είναι πολύτιμο για την καταπολέμηση του ιού διότι υπάρχουν συμπολίτες μας που θα νοσήσουν και οι οποίοι έχουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προβλέψουν ότι η νόσος σε αυτούς θα εξελιχθεί άσχημα. Το κυρίαρχο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό τα είναι εμβόλια και δεν πρέπει αυτή η «κατάκτηση» να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό και την πρόληψη. Λειτουργεί σε ασθενείς με ήπια νόσο, αμέσως μετά την διάγνωσή της και πριν ο ιός προχωρήσει στην φάση της υπέρμετρης φλεγμονής. Το φάρμακο αναστέλλει ουσιαστικά τον πολλαπλασιασμό του ιού. Σε πρώτη φάση θα χορηγείται σε ασθενείς με παράγοντες που μας προειδοποιούν για βαριά νόσηση, όπως μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία, συννοσηρότητες, νεοπλασίες και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες».
Την αναγκαιότητα της θωράκισης του οργανισμού απέναντι στον ιό με το εμβόλιο, επισήμανε για μία ακόμα φορά κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα η Μίνα Γκάγκα. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι παρτίδες των φαρμάκων με τα μονοκλονικά αντισώματα αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για την εισαγωγή του σκευάσματος της “Merck”, διευκρινίζοντας ωστόσο το μικρό εύρος της πληθυσμιακής κάλυψης που θα έχουν οι ποσότητες των φαρμακευτικών αγωγών που θα παραληφθούν:
«Έχουμε 6.800 νέα κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως και τα φάρμακα που θα έχουμε είναι της τάξης 2.000-10.000 έως εκεί, δεν θα είναι 100.000. Συνεπώς είναι σαφές ότι δεν θα μπορούν να τα πάρουν όλοι και είναι πολύ πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί , πολύ πιο ασφαλές να προλάβουμε τα κρούσματα παρά να θεραπεύσουμε. Θα φέρουμε τα φάρμακα είμαστε σε διαδικασίες, και με διμερείς συμφωνίες και μέσω της Ευρώπης, αλλά δεν υπάρχει παραγωγή τέτοια που να αντιμετωπίσει τα κρούσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Η θεραπεία που έχει ως βάση τα μονοκλωνικά αντισώματα αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Σχετικά με τα δισκία της “Merck” είμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία για να μπορέσουμε να τα εισάγουμε».
Την ίδια ώρα με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαδικασίες για το αντιϊκό φάρμακο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA, Μάρκο Καβαλέρι:
«Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την αξιολόγησή μας για να λάβουμε έγκριση το συντομότερο δυνατόν. Είμαστε επίσης έτοιμοι να συστήσουμε στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορούν να διαθέτουν αυτό το νέο χάπι που χορηγείται δια του στόματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πριν από την έγκρισή του».
ΑπάντησηΠροώθηση |