Έχει χτυπήσει την πόρτα και της χώρας μας - Πόσο πιο μεταδοτική μπορεί να γίνει
Κείμενο: Ορέστης Παπαπέτρου
Την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας έχει τραβήξει μία νέα παραλλαγή της COVID19. Πρόκειται για ένα ''υποστέλεχος'' της Μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ, η οποία και κυριαρχεί αυτή την στιγμή σε Ευρώπη και Ελλάδα.
Την νέα αυτή μορφή, οι επιστήμονες την ονομάζουν «AY.4.2» ή αλλιώς «Δέλτα+», και πλέον εύλογα δημιουργούνται μία σειρά από ερωτήματα, αναφορικά με το πόσο επικίνδυνη είναι, και φυσικά, αν καλύπτεται επαρκώς από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια.
Όπως οι ειδικοί αναφέρουν, η Μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ, έτσι όπως εδώ και μήνες την γνωρίζουμε, είναι 50% πιο μεταδοτική από την Μετάλλαξη ΒΗΤΑ, αυτή που δηλαδή ξεκίνησε από την Μεγάλη Βρετανία. Οι ενδείξεις που έχει προς το παρόν στα χέρια της η επιστημονική κοινότητα καταδεικνύουν πως το νέο υποστέλεχος της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενδεχομένως να είναι 15% με 25% πιο μεταδοτικό από το προηγούμενο.
Τούτων δοθέντων, κυριαρχεί σαφώς μία αναμενόμενη ανησυχία παγκοσμίως, εντούτοις οι ειδικοί προς το παρόν δεν κρίνουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού, τόσο επικίνδυνη, όσο τις προηγούμενες. Μάλιστα εκφράζουν την πίστη πως τα υπάρχοντα εμβόλια θα καταφέρουν αντιμετωπίσουν και αυτού του είδους την Μετάλλαξη.
Στην χώρα μας, τα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής της COVID19 είναι συνολικά 11, ενώ με βάση πληροφορίες που καταφτάνουν από την Μεγάλη Βρετανία, το 6% των νέων κρουσμάτων που διαπιστώνονται στο ''Νησί'', αφορά την ΔΕΛΤΑ ''plus''.