Επτά νέα καναντέρ θα προστεθούν στην «κρατική μηχανή» σε βάθος πενταετίας όπως είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
NEWSROOM - 20/10/21
Την ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών με επτά νέα καναντέρ σε βάθος πενταετίας, προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Μιλώντας στο “1st Καθημερινή Summits – ESG” ο Χρήστος Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι το πρώτο από τα επτά συνολικά πτητικά μέσα που θα προμηθευτεί η χώρα μας θα είναι μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης “RESCEU”.
Ο γεννημένος στη Λευκωσία χειρουργός οδοντίατρος στο επάγγελμα πολιτικός, ο οποίος από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι τον ίδιο μήνα του 2019 διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, αναφέρθηκε στη σημασία των προληπτικών μέτρων στην Εύβοια και επισήμανε τη σπουδή του υπουργείου ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά νέες τραγωδίες όπως εκείνη στο Μάτι:
«Σε ορίζοντα τεσσάρων έως πέντε χρόνων θα αγοραστούν συνολικά επτά Canadair, εκ των οποίων ένα θα προέρχεται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “RESCEU”. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο Canadair από το “RESCEU”. Αν είχε γίνει ένας καλός καθαρισμός του δάσους στην Εύβοια, υπήρχε μια άλλη διαχείριση του δάσους, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, θα είχε αποφευχθεί μεγάλο ποσοστό των επιπτώσεων. Ο ρόλος της πολιτείας σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της αντίδρασης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικός και την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε και στρατηγικά μέτρα που θα αποδώσουν, για να μην ξαναέχουμε Εύβοια και Μάτι.
Την επόμενη περίοδο χρειάζεται να φτιαχτούν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες καθώς επίσης και να καθαριστούν τα δάση. Επιπλέον όσοι άνθρωποι γνωρίζουν ή δουλεύουν στα δάση θα χρειαστεί να αξιοποιηθούν. Να τους αξιοποιήσουμε και να φτιάξουμε ομάδες και επιχειρήσεις που θα διαχειρίζονται το δάσος και ενδεχομένως να τις συνδέσουμε και με μια λογική Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βιομάζας. Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα αλλού, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε».
Ο κ. Στυλιανίδης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο καταστροφικό πέρασμα του «Μπάλλου»:
«Χρειάζεται μία πολύ συγκροτημένη πολιτική που θα αφορά τη στρατηγική των αντιπλημμυρικών με αρχή, μέση και τέλος. Πρέπει να βρεθούν κι άλλες άμεσες λύσεις που θα περιορίζουν το φαινόμενο και την ίδια στιγμή θα πρέπει να δράσουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες. Όλος αυτός ο μηχανισμός να καθαρίζει τους δρόμους, να είναι έτοιμο, να μην αφήσουμε τα φερτά υλικά να δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα και να είμαστε έτοιμοι και στην κρίσιμη φάση. Κανείς μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αν αφομοιώσουμε αυτή την πραγματικότητα ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την αντιμετώπιση τότε θα μειώσουμε τις επιπτώσεις».