Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διακομιδών ασθενών στην Αθήνα
NEWSROOM - 18/08/21
Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία της Κρήτης που στροβιλίζονται στη δίνη της πανδημίας. Η πληρότητα στις κλινικές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας covid, φθάνει ακόμα και το 100%. Σήμα συναγερμού δίνει και η εικόνα από την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Οι μεγαλύτερες πόλεις της Μεγαλονήσου παραμένουν στο «κόκκινο», ενώ η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων τύπου Μυκόνου και στο Ρέθυμνο.
Σχολιάζοντας τη δυσμενή υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στο νησί, η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα διακομιδών ασθενών στο νοσοκομείο της Νεάπολης στο Λασίθι προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα Ηρακλείου και Χανίων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν διακομιδές και στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά, στην περίπτωση που εκμηδενιστεί η διαθεσιμότητα κλινών στην Κρήτη.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστη Κιούλπαλη, ο οποίος περιγράφει τις συνθήκες με μελανά χρώματα και καλεί τους Κρητικούς να περάσουν το κατώφλι των εμβολιαστικών Κέντρων, προκειμένου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους απέναντι στον κορωνοϊό. Στη δραματική έκκληση μάλιστα που απευθύνει, χρησιμοποιεί τη φράση “σας ικετεύω μην ακούτε τις αντιεπιστημονικές απόψεις” και “ ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως είναι λίγος μπροστά σε αυτό που θα συμβεί” :
«Το φετινό καλοκαίρι είναι εφιαλτικό για όλους μας. Επιτρέψτε μου όμως να ασχοληθώ με ένα από όλα τα θλιβερά που μας συμβαίνουν, ειδικά στην Κρήτη. Μιλώ για την έξαρση της επιδημίας, που στην αρχή ακόμα του τέταρτου κύματος, ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όρια του. Εδώ και μέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλο το νησί έχουν πληρότητα σχεδόν 100%.
Οι δε κλινικές covid στενάζουν από τις καθημερινές εισαγωγές συνανθρώπων μας με σοβαρή νόσο και σε νεότερες ηλικίες.
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τον ιο και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επαφές να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους οι μολύνσεις αυξάνονται συνεχώς.
Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός και οι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Πέρυσι με το καθολικό lock down, που κατέστρεψε βέβαια την ήδη αδύναμη οικονομία μας, γλιτώσαμε τα χειρότερα. Φέτος όμως με τον ιο να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες ο εφιάλτης του Μπεργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σε αυτό που θα συμβεί.
Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και covid. Για παράδειγμα η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας αν και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες, από 9 σε 15, λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς από πριν. Οι ασθενείς covid όμως απαιτούν περισσότερο έργο σε μια μονάδα εντατικής από τους μη covid. Φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου δεν θα τα καταφέρουμε.
Έχουμε όμως ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας φέτος που δεν είχαμε πέρυσι, τα εμβόλια. Δεν είναι πανάκεια, έχουν κι αυτά παρενέργειες, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά είναι ένα ισχυρό όπλο.
Στεναχωριέμαι ειλικρινά που ένα τόσο αποτελεσματικό όπλο μένει αναξιοποίητο από τόσους πολλούς ανθρώπους. Σας ικετεύω μην ακούτε τις αντιεπιστημονικές απόψεις ότι αφού όλοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό και μάλιστα πεθαίνουν πια και εμβολιασμένοι, άρα τα εμβόλια δεν δουλεύουν. Ναι έχουν νοσήσει βαριά και εμβολιασμένοι, ναι έχουν πεθάνει και εμβολιασμένοι. Είχαμε και εμείς ένα θάνατο πλήρως εμβολιασμένου υπερήλικα ασθενή και στην δίκη μας ΜΕΘ, πριν δυο μήνες. Δεν συνέβη μόνο στην Θεσσαλονίκη. Είναι όμως εξαιρέσεις, και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δεν τον ανατρέπουν.
Απευθύνομαι στους λογικούς ανθρώπους, σε αυτούς που φοβούνται και αμφιταλαντεύονται, λόγω της υπερπληροφόρησης που δεν μπορούν να ελέγξουν και όχι σε οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Τα εμβόλια σε συντριπτικό ποσοστό προστατεύουν από την βαριά νόσο και τον θάνατο.
Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό, έστω και τώρα. Οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να παράξουν αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα γρήγορα. Μέχρι τότε όμως εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας».