Ανάβει το «πράσινο» φως η αρμόδια Επιτροπή . Ποιες κατηγορίες πολιτών θα αφορά και πότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί
NEWSROOM - 18/08/21
Στο άμεσο προσεχές διάστημα, ακόμα και στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως μετέδωσε η Λουίζα Κροντίρη στον τηλεοπτικό αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ την ενισχυτική δόση θα λάβουν υγειονομικοί, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται ασθενείς με σημαντική ανοσοκαταστολή και πιο συγκεκριμένα όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μυελού, οι νεφροπαθείς, οι καρκινοπαθείς ή όσοι κάνουν χημειοθεραπεία.
Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να χορηγηθεί η τρίτη δόση του σκευάσματος κατά της covid 19 αποτελεί να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα είκοσι οκτώ ημερών από τη λήψη της δεύτερης δόσης.
Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανοσοκατασταλμένων, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό τους κύκλο, δεν αναπτύσσουν καλή ανοσοαπόκριση, με το αντίστοιχο ποσοστό να φθάνει στο 35% και με τη χορήγηση της τρίτης δόσης, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα επίπεδα που ισχύουν και για τους υπόλοιπους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, δηλαδή το 85%.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα επικαλούμενη τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, εξήγησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό, αλλά μόνο στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, ενώ διευκρίνισε παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο θα γνωμοδοτήσει η Επιτροπή:
«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη τρίτης δόσης για το γενικό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός όλων με δύο δόσεις εμβολίων παραμένει -και με την παραλλαγή Δέλτα- ισχυρή ασπίδα προστασίας και αποτελεί την προτεραιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία». Η γνωμοδότηση, όπως πάντα, θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσολογικής απάντησης με τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Δηλαδή τις σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες ή τους θανάτους.
Οι ελληνικές μελέτες έχουν συμπεριλάβει στις ομάδες ελέγχου μεταμοσχευμένους, άτομα με νεοπλασίες, αιματοκαθαιρόμενους, καθώς και υγειονομικούς διαφόρων ηλικιών. Στις ειδικές αυτές ομάδες πληθυσμού φαίνεται ότι μετά τους έξι μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων. Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατεσταλμένοι λόγω νόσου ή θεραπείας. Το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό συμβαίνει ακριβώς στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων για τους οποίους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σε σύγκριση με τους υγιείς, είναι περίπου η μισή -δηλαδή άνω του 90% για τους υγιείς και γύρω στο 56% σε ανοσοκατεσταλμένους».
Οι επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα αναμένονται το προσεχές διάστημα.