Διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου
NEWSROOM - 20/07/21
Στις αποφάσεις της Επιτροπής τον Σεπτέμβριο σχετικά με το θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού παρέπεμψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, κα Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Η Ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής απάντησε επίσης και για τον αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών που ασθενούν και εισάγονται στα νοσοκομεία:
«Επαναληπτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού αφορά σε πρώτη φάση τους ανοσοκατασταλμένους. Θα ακολουθήσουν οι ομάδες που έχουμε δει ότι υστερούν σε ανοσολογική ανταπόκριση. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο. Οι ασθενείς που εισάγονται σε ΜΕΘ σε ποσοστό πάνω από 90% είναι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα κάποιοι που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις να νοσήσουν, όμως νοσούν ελαφρά και σπάνια μπαίνουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».
Η κα Θεοδωρίδου αφού επικαλέστηκε αμερικανική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας προκειμένου να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την παχυσαρκία ως παράγοντα που σχετίζεται με τον κορωνοιό στις νεαρές ηλικίες, επιχείρησε να καταρρίψει όλα όσα ακούγονται για τα συστατικά εμβρυικών κυττάρων που περιέχονται στα εμβόλια:
«Το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια κατά της covid-19 που έχουν χρησιμοποιηθεί από εμβρυικά κύτταρα που έχουν διακοπεί. Κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα, επομένως δεν τίθεται ζήτημα Χριστιανικής ηθικής».
Η μετάλλαξη «Δέλτα» εξακολουθεί να «καλπάζει» στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Τα περισσότερα κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους εντοπίζονται στην Κρήτη που «βράζει» τις τελευταίες εβδομάδες, με το ποσοστό να αγγίζει το 80% των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων του ιού.
Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε 856 δείγματα στο διάστημα από τις 17 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου, καταγράφηκαν 760 από αυτά με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, από τα οποία τα 466 αφορούσαν τη μετάλλαξη «Δέλτα», τα 200 την «Άλφα» και 93 τη «Beta». Τα 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση αφορούν στο σύνολό τους στο στέλεχος B.1.1.318.
Από τα περισσότερα από 22.500 δείγματα κρουσμάτων που έχουν ελεγχθεί από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 , έχει διαπιστωθεί ότι τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το ‘Alpha” σε ποσοστό 75,6% και ακολουθούν το “B.1.1.318” με 11,5% , το “Delta” με 1,5% και το “Beta” με 0,71%.
Από τα 2.572 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν εντοπιστεί 2.410 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Τα μισά από αυτά αφορούν στο Β.1.1.318, σχεδόν το 20% στο ‘Delta”, ποσοστό 16,49% στο “Alpha” , 6,80% στο “Beta”, 0,16% στο “C.36” και 0,08% στο “Gamma”.
Έχουν απομονωθεί επίσης συνολικά 171 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 109 αφορούν στο “Alpha”, 47 στο “Delta”, 5 στο “Beta”, 4 στο “Β.1.1.318” (Variant E484K), 2 στο “B.1.621” (VOI), 1 στο “Kappa”, 1 στο “Eta”, 1 στο “C.36”, 1 στο “B.1.623”.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS