Σαφής αναφορά στην έλλειψη απτών αποδείξεων για αλλαγή της συμπεριφοράς της Άγκυρας, του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist
NEWSROOM - 10/07/21
Με τη φράση «παρά τη σχετική ύφεση των εντάσεων στο Αιγαίο δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για αλλαγή της συμπεριφοράς και των πεποιθήσεων της Τουρκίας» περιέγραψε ο Νίκος Δένδιας την άρνηση της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο συνέδριο του Economist, συμμετέχοντας στο πάνελ με θέμα «Αποτελεσματική διπλωματία σε ασταθείς καιρούς» ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε δεικτικά στη γειτονική μας χώρα χαρακτηρίζοντάς την ως τη μοναδική που δεν συμμερίζεται τις αρχές σύμφωνα με τις οποίες συντάσσεται η πλειοψηφία των κρατών της ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε συγχρόνως την αναγκαιότητα επικράτησης συγκεκριμένων στοιχείων της τουρκικής κοινωνίας που θα οδηγήσουν σε αυτή την προσέγγιση και υπογράμμισε τη σημασία της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην Κύπρο για τον εορτασμό της επετείου της εισβολής στη Μεγαλόνησο:
«Η Ελλάδα έχει μία εξωτερική πολιτική αρχών, που σημαίνει ότι λειτουργούμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο μεγαλύτερος αριθμός χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μοιράζονται τις αρχές μας και την κατανόησή μας, ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς, υπάρχει μία μειονότητα μίας χώρας, της Τουρκίας, η οποία για τους δικούς της λόγους δεν συμμερίζεται αυτές τις αρχές. Θέλουμε να ανήκει σε αυτήν την αρχιτεκτονική, να συμμεριστεί αυτήν την προσέγγιση. Πρέπει να αποφασίσουν και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν στοιχεία στην τουρκική κοινωνία που προσβλέπουν σε μία τέτοια προσέγγιση, και πρέπει να ενθαρρύνουμε αυτά τα στοιχεία. Στοιχεία που πιστεύουν στη Δημοκρατία, στις δυτικές αξίες, που κινούνται προς τον 21ο αιώνα αντί της πολιτικής των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα».
Με αφορμή τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά να τη χρηματοδοτήσει με πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για το μεταναστευτικό, ο εκπρόσωπος της ελληνικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ της διπλής προσέγγισης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στην προσπάθεια συμμόρφωσης της Άγκυρας:
«Σε μία προσέγγιση, καταρχήν, που παρέχει κίνητρα στην Τουρκία για να κινηθεί προς την κατεύθυνση που θα θέλαμε, δημοκρατικές αξίες, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και από την άλλη μία σαφή υπόμνηση ότι αν αυτό δεν συμβεί, από εκεί και πέρα η Ε.Ε. πρέπει να λάβει μέτρα. Νομίζω ότι έγινε σαφές και στην τουρκική πλευρά ότι αν συνεχίσει τη λογική και τις ενέργειες του περασμένου χρόνου, είτε του Φεβρουαρίου-Μαρτίου στο μεταναστευτικό είτε του Αυγούστου και των άλλων μηνών στην Ανατολική Μεσόγειο, από εκεί και πέρα οι κυρώσεις είναι το μόνο μέτρο που η Ε.Ε. έχει στη διάθεσή της και θα το επιβάλλει».
Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο κ. Δένδιας και απευθυνόμενος στην αμερικανική πλευρά ζήτησε μεγαλύτερη παρουσία στην περιοχή, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να πείσει την Τουρκία για τα οφέλη που θα αποκομίσει από την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό του Κράτους Δικαίου.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS