Στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου τα ελληνικά «κουπιά» με ρεκόρ Αγώνων.
NEWSROOM - 30/07/21
Πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση ο Στέφανος Ντούσκος τερμάτισε στην πρώτη θέση της τελικής σειράς του μονού σκιφ κωπηλασίας ανδρών και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σημειώνοντας μάλιστα και ολυμπιακό ρεκόρ.
Ο Γιαννιώτης κωπηλάτης με χρόνο 6:40.45 κατέρριψε την προηγούμενη καλύτερη επίδοση των Αγώνων που κατείχε ο Μάχε Ντρισντέιλ από την Ολυμπιάδα του Ρίο το 2016.
Ο Έλληνας πρωταθλητής δεν ξεκίνησε καλά την κούρσα, έμεινε στην τέταρτη θέση στα πρώτα πεντακόσια μέτρα, στη συνέχεια όμως ανέβασε ταχύτητα και αφού πέρασε πρώτος τη γραμμή του ενός χιλιομέτρου, όχι απλώς δεν έχασε το προβάδισμα σε κανένα σημείο της κούρσας μέχρι τον τερματισμό, αλλά διεύρυνε την απόσταση από τους αντιπάλους του.
Στις δηλώσεις του μετά την απονομή, ο Ντούσκος εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος για το δώρο Θεού, όπως είπε, που φορούσε στο στήθος του:
«Δεν πίστεψα ποτέ ότι θα μπορούσα να πάρω ένα χρυσό μετάλλιο, ήταν δώρο Θεού. Ευχαριστώ τον προπονητή μου και όλους όσοι με στήριξαν. Μετά την έκτη θέση στο Ρίο, έκανα πολύ σκληρή προπόνηση στο σκιφ που είναι από τα δυσκολότερα αθλήματα στην κωπηλασία. Πίστευα ότι το μετάλλιο απέναντι σε αυτούς τους αθλητές με περισσότερα χρόνια εμπειρίας, είναι κάτι άπιαστο».
Στο αντίστοιχο αγώνισμα στην κατηγορία των γυναικών η Αννέτα Κυρίδου κατέκτησε την τέταρτη θέση στον μικρό τελικό με χρόνο 7:36.79 και κατετάγη συνολικά στη δέκατη θέση της γενικής κατάταξης.
Την έκτη θέση του τελικού των 25 μέτρων του σπορ πιστόλι κατέλαβε η Άννα Κορακάκη, συγκεντρώνοντας 18 βαθμούς. Το άσχημο ξεκίνημα με μία μόλις επιτυχημένη βολή στις πέντε πρώτες προσπάθειες στοίχισε σε μεγάλο βαθμό στην Ελληνίδα πρωταθλήτρια και χρυσή Ολυμπιονίκη στους Αγώνες του Ρίο το 2016, αφού στη συνέχεια παρά την προσπάθειά της, δεν μπόρεσε να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Η 25χρονη σκοπεύτρια από τη Δράμα μόλις ολοκλήρωσε τον αγώνα της δήλωσε:
«Στον τελικό παίζει ρόλο η τύχη και δεν την είχα, παρότι ήμουν πολύ καλά τεχνικά. Αισθάνομαι πάρα πολύ καλά, περήφανη και χαρούμενη. Νιώθω καταξιωμένη στο χώρο μας, γιατί αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σπάνιο στο χώρο μας. Ένας δεύτερος σερί τελικός είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί. Χαίρομαι πολύ που το κατάφερα και πιστεύω ότι με επηρέασε περισσότερο από ό,τι περίμενα η κατάσταση με την πανδημία. Οι αντίπαλοί μου είχαν αγώνες και προπονήσεις στις χώρες τους, καθώς ανήκουν σε μεγάλους συλλόγους, ενώ εγώ για ενάμιση χρόνο δεν είχα αγώνες ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Αν είχα 4-5 αγώνες στο διάστημα αυτό, θα είχα καλύτερη παρουσία».
Απομακρύνθηκαν από τη ζώνη των μεταλλίων οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, καθώς κατέγραψαν υποχώρηση μετά την τρίτη ημέρα της κατηγορίας των σκαφών «470». Με τη 15η και τη 12η θέση που κατέλαβαν στις δύο σημερινές ιστιοδρομίες, βρέθηκαν στην 10η θέση της γενικής κατάταξης, από την 4η που ήταν χθες, με 41 βαθμούς ποινής.
Την πρόκριση στην κούρσα των μεταλλίων αντίθετα πανηγύρισε η Βασιλεία Καραχάλιου, η οποία κάνοντας ένα εκπληκτικό ντεμαραζ στην τελευταία ιστιοδρομία κατέλαβε την ένατη θέση της γενικής κατάταξης και θα βρίσκεται στη θέση εκκίνησης του αγώνα που οδηγεί στο βάθρο, στην παρθενική της μάλιστα συμμετοχή στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.
Τη δέκατη έβδομη θέση στη γενική κατάταξη της κατηγορίας σκαφών «470» γυναικών στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα, διατήρησαν οι Αιμιλία Τσουλφά και Αριάδνη Σπανάκη μετά και τις δύο σημερινές ιστιοδρομίες, έχοντας 70 βαθμούς ποινής.
Στο αγώνισμα που άνοιξε τις ελληνικές συμμετοχές στον «βασιλιά» των Ολυμπιακών Αγώνων, τον στίβο, η Ραφαέλα Σπανουδάκη τερμάτισε πέμπτη στην προκριματική σειρά των 100 μέτρων που έλαβε μέρος με χρόνο 11.46 και αποκλείστηκε από τον ημιτελικό καταλαμβάνοντας συνολικά την 35η θέση του αγωνίσματος.
Εκτός συνέχειας στο τριπλούν έμεινε η Βούλα Παπαχρήστου, η οποία στη μοναδική έγκυρη προσπάθειά της δεν κατάφερε να «πιάσει» το όριο των 14,40μ. που έδινε την πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματος και ολοκλήρωσε τις προσπάθειές της έχοντας συνολικά την 32η καλύτερη επίδοση.
Πετυχαίνοντας τον καλύτερο χρόνο της σειράς του (21.67) και τον τρίτη γρηγορότερη επίδοση μεταξύ των δέκα έξι κολυμβητών που πέρασαν από τον προημιτελικό, ο Κριστιάν Γκοκλομέεφ εξασφάλισε την πρόκριση στον ημιτελικό των 50μ. ελεύθερο, που θα διεξαχθεί λίγα λεπτά μετά τις πέντε ώρα Ελλάδας, τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφήνοντας υποσχέσεις για ένα μετάλλιο. Ταχύτερη επίδοση από τον πρωταθλητή της χώρας μας σημείωσαν μόνο ο Αμερικανός Κάλεμπ Ντρέσελ με 21.32 και ο Γάλλος Φλοράν Μανοντού με 21.65.
Στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μεικτή ομαδική η ελληνική ομάδα αποτελούμενη από τους Βαγγέλη Μακρυγίαννη, Κώστα Μερετσόλια, Ανδρέα Βαζαίο και Απόστολο Χρήσου, σημείωσε την δέκατη τέταρτη επίδοση στον ημιτελικό, κολυμπώντας την απόσταση σε 3:36.28 και αποκλείστηκε από τον τελικό.