Η ομάδα του Μαντσίνι πήρε το βαρύτιμο τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ιστορία της επικρατώντας της Αγγλίας στα πέναλτι με 3-2 και πρωταγωνιστή τον Ντοναρούμα.
Γιώργος Χόμπης - 12/07/21
Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε η Ιταλία. Η «σκουάτρα ατζούρα» ήταν αυτή που φόρεσε το στέμμα στον τελικό του Γουέμπλεϊ, επικρατώντας της Αγγλίας στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι με 3-2, επανάλαμβάνοντας τον άθλο πενήντα τρία χρόνια μετά το 1968.
Τα «λιοντάρια» που είχαν και λόγο έδρας τον τίτλο του φαβορί να τους συνοδεύει, είδαν το όνομά τους να προστίθεται στη λίστα των ομάδων που έφθασαν στον τελικό φιλοξενώντας τη διοργάνωση, αλλά έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι. Την αρχή έκανε το 2004 η Πορτογαλία, που έπεσε θύμα του ελληνικού θαύματος στα γήπεδα της Ιβηρικής χερσονήσου και ακολούθησε το 2016 η Γαλλία, η οποία ηττήθηκε στο Παρίσι από την Πορτογαλία.
Οι Άγγλοι μπορεί να ξεκίνησαν με τον πλέον ιδανικό τρόπο την αναμέτρηση, με τον Σο να ξεσηκώνει θύελλα ενθουσιασμού στις εξέδρες του λονδρέζικου γηπέδου, σημειώνοντας το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των τελικών του θεσμού λίγα δευτερόλεπτα πριν συμπληρωθεί το δεύτερο λεπτό, όμως η κατάληξη δεν έμελε να επιβεβαιώσει το σύνθημα ‘it’s coming home”,που αποτελούσε μόνιμη επωδό στα χείλη των οπαδών, οι οποίοι έβλεπαν το συγκρότημα του Σαουθγκέιτ να προελαύνει σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, με αποτέλεσμα η κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου για πρώτη φορά στα χρονικά της ομάδας να παραμείνει ανεκπλήρωτο όνειρο.
Οι παίκτες του Ρομέρτο Μαντσίνι παρότι είχαν μεγαλύτερα ποσοστά κατοχής της μπάλας αδυνατούσαν να βρουν λύσεις απέναντι στην καλά οργανωμένη αμυντική διάταξη και τον αργό ρυθμό που επέβαλαν στο παιχνίδι οι αντίπαλοί τους, με αποτέλεσμα το σκορ να παραμείνει αναλλοίωτο μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, αφού στη σημαντικότερη ευκαιρία για τους «Ατζούρι» μετά από μια επέλαση και ένα μακρινό σουτ του Κιέζα, η μπάλα πέρασε ελάχιστα δίπλα από το κάθετο δοκάρι της αγγλικής εστίας.
Η Ιταλία συνέχισε να πιέζει και στο δεύτερο ημίχρονο θέλοντας να διαφοροποιήσει τα δεδομένα του παιχνιδιού πριν δει τους κόκκους της άμμου στην κλεψύδρα του ματς να αδειάζουν επικίνδυνα και αφού «προειδοποίησε» δύο φορές με τον Ινσίνιε αρχικά και τον Κιέζα στη συνέχεια να μη μπορεί να νικήσει τον Πικφορντ στη σπουδαιότερη έως εκείνη τη στιγμή ευκαιρία, έφερε το σκορ σε απόλυτη ισορροπία στο 67ο λεπτό με τον Μπονούτσι να «τινάζει» από κοντά τα αγγλικά δίχτυα μετά από φάση διαρκείας και να γίνεται συγχρόνως ο γηραιότερος παίκτης που σκοράρει σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Το ισόπαλο σκορ δεν άλλαξε στα εναπομείναντα λεπτά της κανονικής διάρκειας, αλλά και της παράτασης με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να λύσουν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι, όπου για μία ακόμα φορά ο τερματοφύλακας των Ιταλών, Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, αναδείχθηκε σε ήρωα αφού με τις δύο αποκρούσεις που πραγματοποίησε στο πέναλτι του Σάντσο και στην καθοριστική εκτέλεση του Σακά, εξισορρόπησε την αστοχία των συμπαικτών του Μπελότι και Ζορζίνιο, δίνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο στην ομάδα του αφού προηγουμένως ο Ράσφορντ είχε σημαδέψει το δοκάρι.
Η Ιταλία ισοβαθμεί πλέον στη δεύτερη θέση της χρυσής βίβλου του Euro με τη Γαλλία έχοντας κατακτήσει δύο φορές τα σκήπτρα. Την κορυφή μοιράζονται οι Γερμανία και Ισπανία με τρία τρόπαια, ενώ πρωταθλητές Ευρώπης από μία φορά έχουν αναδειχθεί η Σοβιετική Ένωση (1960), η Τσεχία (1976), η Ολλανδία (1988), η Ελλάδα (2004) και η Πορτογαλία (2016).