Ένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους νέους σήμερα, είναι αναμφισβήτητα η έλλειψη στόχων. Ζούμε σε μία κοινωνία, όπου ο ανταγωνισμός κυριαρχεί σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, απειλώντας την ψυχική υγεία των ατόμων και κυρίως των νέων που εργάζονται σκληρά, αναζητώντας κάθε μέσο που θα τους οδηγήσει λίγο πιο κοντά στο να ξεχωρίσουν από το σύνολο και να νιώσουν σπουδαίοι.
Σκοπός του ανθρώπου από τη στιγμή που γεννιέται και αποκτά μία ατομική αλλά και κοινωνική ταυτότητα σύμφωνα με την ατομική ψυχολογία, είναι να επιτύχει την ανωτερότητα επιλύοντας τα τρία προβλήματα της ζωής. Του έρωτα, του επαγγέλματος και της κοινωνίας. Κατά την προσπάθειά του όμως αυτήν, θα συναντήσει εμπόδια και δυσκολίες, που είτε θα τον ενθαρρύνουν να επιζητά την διαρκή εξέλιξή του μέσα από την δημιουργία βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων, είτε θα τον αποθαρρύνουν γεννώντας μία αρνητική έκβαση της ύπαρξης του ως κοινωνικό ον. Ο τρόπος που θα επιλέξει να αντιμετωπίσει τα μη αναμενόμενα γεγονότα που θα εμφανιστούν, αισιόδοξα ή απαισιόδοξα, οι ενισχύσεις που θα λάβει από το περιβάλλον του, θετικές ή αρνητικές, καθώς και οι αναμνήσεις/εμπειρίες από τα παιδικά του χρόνια, θα καθορίσουν ολόκληρη την πορεία του προς την επιτυχία ή αποτυχία αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη γνωσιακή προσέγγιση, ο κύκλος σκέψη-συναίσθημα-συμπεριφορά είναι αλληλένδετος. Όταν λοιπόν ένας άνθρωπος πλάθει εσφαλμένες γνωσίες στο μυαλό του και διαστρεβλώνει κάθε μήνυμα που λαμβάνει από τους σημαντικούς άλλους (φίλους, συγγενείς, συναδέλφους), απορρίπτοντας συνεχώς το θετικό, όταν επιρρίπτει άτοπες ευθύνες στον εαυτό του, όταν συλλογίζεται καταστροφικές σκέψεις, οδηγείται αυτόματα σε ένα μονοπάτι φαύλου κύκλου που αδυνατεί να απαλλαγεί από αυτό, εκτός αν αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται!
Το να κατορθώσει κανείς να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του δεν είναι εύκολο. Δεν μπορείς να πεις σε ένα καταθλιπτικό άτομο «γιατί σκέφτεσαι αρνητικά»; Αν μπορούσε να σου απαντήσει δε θα έπασχε από καταθλιπτική διαταραχή. Η κατάθλιψη είτε είναι ενδογενής, που σημαίνει ότι οφείλεται σε βιολογικούς συντελεστές, είτε παρουσιάζεται ως αντίδραση σε κάποιον εκλυτικό παράγοντα, ένα γεγονός που ανατάραξε την ομαλότητα της ζωής του ατόμου τόσο πολύ, που του ήταν αδύνατον να το διαχειριστεί. Ο λόγος που πολλοί νέοι στις μέρες μας δυσκολεύονται τόσο να ακολουθήσουν τον δρόμο της ευτυχίας αποφεύγοντας τον κίνδυνο να υποπέσουν σε κάποια διαταραχή της διάθεσης, είναι η απουσία βατών και πραγματοποιήσιμων στόχων.
Το να θέτεις στόχους, διαμορφώνει μία κατάσταση αυτοελέγχου, οργάνωσης και ανυπομονησίας για το μέλλον. Ενδυναμώνει το άτομο, παρασύροντάς το να συναγωνίζεται, να μην τα παρατάει και να αναμένει το αύριο σαν μία έκπληξη που θα ανατρέψει ευχάριστα τα όσα γνώριζε μέχρι τώρα. Μα ακόμα και αν αυτή η έκπληξη είναι δυσάρεστη, ένα εναλλακτικό σχέδιο ζωής το καθιστά έτοιμο και προετοιμασμένο. Κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι κυρίαρχος του εαυτού του και να κατακτά όλα όσα επιθυμεί διώκοντας τον φόβο, γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του!
Της Ματίνας Δαραβάνη