Η Σπουδαιότητα Της Σωματικής Δραστηριότητας
Είναι ευρέως διαδεδομένη η σπουδαιότητα της σωματικής δραστηριότητας, καθώς συμβάλλει αποτελεσματικά, όχι μόνο στη φυσική κατάσταση του ατόμου, αλλά δρα θεραπευτικά επηρεάζοντας ψυχολογικές, πνευματικές αλλά και ψυχικές πτυχές. Ας αναλογιστούμε λοιπόν,τί θα συμβεί στον οργανισμό αλλά και στην ψυχοσύνθεσή μας γενικότερα, όταν αυτή η δραστηριότητα αναπάντεχα λάβει τέλος. Στο παρόν άρθρο, ευθύνη για την παύση μιας οποιασδήποτε φυσικής δραστηριότητας έχει η κατάσταση της καραντίνας, ο περιορισμός της κυκλοφορίας δηλαδή του πληθυσμού με σκοπό να αποφευχθεί η εξάπλωση ενός ιού. Το εν λόγω άρθρο αντλεί στοιχεία από έρευνες που διεξήχθησαν σε χώρες της Σαουδικής Αραβίας, της Ελλάδας αλλά και της Αμερικής, και αυτό γιατί αφενός όπως είναι λογικό υπάρχει περιορισμένος αριθμός επιστημονικών ερευνών που να αναφέρεται στην εποχή του Covid -19 και αφετέρου, γιατί η σωματική δραστηριότητα και οι συνέπειες της διακοπής της εν λόγω πανδημίας, είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και δεν απαιτείται να περιοριστεί αποκλειστικά στον ελλαδικό χώρο.
Ο Αντίκτυπος της Καραντίνας Αναφορικά με τη Σωματική Δραστηριότητα
Μία πρόσφατη έρευνα των Al-Shahry, Philip & Al-Shahri (2020), συμπέρανε ότι η περίοδος της καραντίνας συνέβαλε στην αύξηση του σωματικού βάρους κατά 56,5 %, στην αύξηση των ωρών ύπνου καθώς παρατηρήθηκε και μια τάση μείωσης των σωματικών δραστηριοτήτων κατά 41,5%.
Το παράδοξο βέβαια της υπόθεσης είναι το γεγονός, πως ενώ ο πληθυσμός έχει αυτοπεριοριστεί, ώστε αφενός να μην μεταδώσει τον ιό και αφετέρου να μην επιμολυνθεί ο ίδιος, καραδοκούν ένα σωρό άλλες ασθένειες, λόγω της αδράνειας και της καθιστικής ζωής, αναζωπυρώνοντας έτσι το άγχος, την κατάθλιψη, το στρες και ένα σωρό βέβαια ασθένειες που δράττουν τη ευκαιρία να εμφανιστούν και να επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Η έρευνα των Bourdas & Zacharakis (2020), επισημαίνει ότι η φυσική δραστηριότητα στο δείγμα της μελέτης τους, μειώθηκε κατά 16,3% και η αδράνεια παρουσίασε αύξηση στο σύνολο του δείγματος με τον ανδρικό πληθυσμό να έχει επηρεαστεί περισσότερο. Οι μελετητές εν κατακλείδι, συμπεραίνουν ότι οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για σωματική άσκηση και φυσική δραστηριότητα, δεν ελήφθησαν σοβαρά.
Τέλος οι μελετητές Dunton, Do & Wang (2020), μελετώντας τον πληθυσμό των ΗΠΑ, κατέληξαν στο ότι οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές, αναφορικά με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας και της αύξησης της καθιστικής ζωής λόγω Covid -19, είναι πολύ πιθανόν να παγιωθούν και μάλιστα οριστικά, συντελώντας στην παχυσαρκία, στο διαβήτη αλλά και στην εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων ακόμα και σε ανήλικο πληθυσμό.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, καταλήγουμε ότι πράγματι παρατηρείται μείωση σωματικής δραστηριότητας εν μέσω καραντίνας, συμβάλλοντας στη μυϊκή αδυναμία, στην αύξηση βάρους και στην παχυσαρκία, επιβαρύνοντας τον οργανισμό, προστατεύοντάς τον μεν από τον Covid-19, καθιστώντας τον δε επιρρεπή σε άλλες ασθένειες.
Βιβλιογραφική Αναφορά
Al-Shahry, F. Philip, W., & Al-Shahri, R. (2020). Impact of COVID-19 Quarantine on the Physical Condition of Residents in Saudi Arabia. Maples scientific publishers, Vol 1 (No2), 1-9. DOI: https://doi.org/10.37191/Mapsci-2582-7367-1(2)-013
Bourdas, D. & Zacharakis, E. (2020). Impact of COVID-19 Lockdown on Physical Activity in a Sample of Greek Adults. Sports, 2020. Vol8 (No10). https://doi.org/10.3390/sports8100139
Dunton, G.F., Do, B. & Wang, S.D. Early effects of the COVID-19 pandemic on physical activity and sedentary behavior in children living in the U.S. BMC Public Health 20, 351 (2020). https://doi.org/10.1186/s12889-020-09429-3
Της Χρυσάνθης Μούρτου*
*Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού