Λιάνα Κουναλάκη | 07/12/20
Η πρόσφατη υγειονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα τον τελευταίο χρόνο έχει φέρει στην επιφάνεια εκτός της απειλής της δημόσιας υγείας, και ποικίλα παράπλευρα προβλήματα που καθώς φαίνεται ήρθαν για να… μείνουν.
Όταν η καθημερινότητά του ανθρώπου αλλάζει βαθμηδόν και έρχεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες συνήθειες με τις οποίες και πρέπει να συμμορφωθεί, τότε καθίσταται ενδιαφέρουσα η μελέτη της συμπεριφοράς του, δεδομένης της συναισθηματικής βίωσης των συνθηκών. Και φυσικά, ενώ θα ήταν παράλογο να γίνεται λόγος για ανθρώπους, συναισθήματα και συμπεριφορές χωρίς ένα οριοθετημένο για τον κάθε έναν από εμάς πλαίσιο (για παράδειγμα, τα μέτρα κατά του covid-19 επιδρούν διαφορετικά σε έναν μαθητή ή έναν εργαζόμενο), όλοι μας έχουμε κάτι κοινό, που εδράζεται μέσα μας, ενίοτε ενεργοποιείται και εξωτερικεύεται με μία δόση άλλοτε ηρεμίας, γαλήνης, ψυχραιμίας και άλλοτε αισιοδοξίας, χαράς και περίσσειας ενέργειας για ζωή: η καλή μας διάθεση.
Πρόκειται για κάτι που δεν χρειάζεται επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση. Αρκεί και μόνο η παρατήρηση, η εμπειρία της ζωής, για να κατανοήσεις πως όποιος κι αν είσαι, ό,τι κι αν κάνεις, όπου κι αν βρίσκεσαι, οποιαδήποτε κατάσταση βιώνεις, οποιασδήποτε σημασίας, είτε αυτό λέγεται «μόλις έχασα το λεωφορείο» είτε «μόλις έχασα ένα αγαπημένο, οικείο πρόσωπο», αυτό που σε ορίζει και σε ανεβάζει ή κατεβάζει είναι ένα γρανάζι μέσα σου που ενεργοποιείται ή όχι αντίστοιχα. Κι είναι αυτό το γρανάζι ο τρόπος να αισθάνεσαι μια κατάσταση, να την βιώνεις και να αντιδράς σε αυτήν.
Το έλεγαν ήδη οι Αρχαίοι μας πρόγονοι. Ο Αριστοτέλης και ο Επίκουρος, το είχαν παρατηρήσει και το είχαν θεμελιώσει στην φιλοσοφία τους, λέγοντας πως υπεράνω των υλικών αγαθών, της φήμης ή της εξουσίας βρίσκεται η ψυχική υγεία.
Αλλά η ψυχική μας υγεία δεν είναι κάτι το έμφυτο, με το οποίο γεννιόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι για αυτήν, έχουμε το χρέος (μα πιο πολύ την ανάγκη) να την διαφυλάττουμε.
Κι αν η επιμέλεια της σωματικής υγείας είναι για σένα αμελητέα, να θυμάσαι πως η ψυχική σου υγεία, η καλή σου διάθεση είναι το μονοπώλιο της αληθινά ευτυχισμένης ζωής. Γιατί πάντα θα υπάρχουν αναποδιές, πάντα θα αντιμετωπίζεις εμπόδια σε ό,τι κι αν κάνεις, όμως η δική σου στάση απέναντι σε αυτά, η ελεύθερη επιλογή μιας αισιόδοξης ή μη στάσης, είναι σε τελική ανάλυση δική σου υπόθεση. Και αν δεν ξέρεις πως να φερθείς, γιατί ψυχικά καταρρέεις, να ξέρεις πως έχεις χάσει την μάχη και φταίει που εγκατέλειψες τον μοναδικό θησαυρό που θα δεις από κοντά και θα νιώσεις: τον εαυτό σου.
Μην επιτρέπεις, λοιπόν, σε εξωτερικές τριβές και συναγελασμούς να σου συνθλίβουν ό,τι πολυτιμότερο έχεις: την καλή σου διάθεση. Μα πιο πολύ μην το επιτρέπεις στον ίδιο σου τον εαυτό ποτίζοντάς τον με αρνητικές σκέψεις, συμπλέγματα κατωτερότητας, ή προοικονομώντας για τον κίνδυνο βαίνοντας σε όλο και πιο αγχώδη, σκοτεινά μονοπάτια. Βρες την χρυσή τομή, την μοναδική σου πηγαία «συνταγή» για καλύτερη διάθεση. Δεν μπορεί, κάτι θα σε ανεβάζει: τρέξιμο το χάραμα, ένα ζεστό μπάνιο, διαλογισμός, μαγειρική με μουσική… Κάτι που θα σε λυτρώσει και θα σε γεμίσει συνάμα.
Μην εγκαταλείπεις την ψυχική σου υγεία θεωρώντας την υποδεέστερη από άλλα θέματα. Αντίθετα, είναι η κινητήριος δύναμη για να κάνεις όλα τα άλλα, που αρχίζει και τελειώνει μέσα σου!