Βιολέτα Καραμπίνη
*Οικονομολόγος- Αναλυτής Δεδομένων
Η σωστή και άψογη υγεία δεν αναφέρεται μόνο στη σωματική της διάσταση χαλάρωση από γοργούς ρυθμούς, η μείωση κατανάλωσης του αλκοόλ, η τηλεργασία ως ανάγκη διαφυγής από την αλλά και στην κοινωνική και ψυχική υγεία. Προκειμένου ένας άνθρωπος να είναι παραγωγικός και δοτικός θα πρέπει να είναι ψυχικά υγιής και να μετατρέψει το αρνητικό στρες σε θετική συνεισφορά στη ζωή του. Η καλή ψυχική υγεία συνδέεται με τη σωστή διαχείριση ευθυνών και ρόλων στην κοινωνία.
Η απουσία ψυχικής ασθένειας διασφαλίζει ένα σταθερό επίπεδο συναισθημάτων και συμπεριφορών ιδιαίτερα σημαντικό και απαραίτητο σε μία κατάσταση πανδημίας όπως αυτή που βιώνουμε το τελευταίο κρίσιμο διάστημα. Οι διαταραχές στην υγεία δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο δυσλειτουργιών τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και στον κοινωνικό περίγυρο. Οι αλλαγές στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή ενός ατόμου σε διάφορες εκφάνσεις της. Ο κορονοϊός είναι το επίκεντρο διασποράς κατάθλιψης και κακής ψυχικής υγείας το πρόσφατο χρονικό διάστημα με επιθετικές εξάρσεις στο ψυχολογικό στήριγμα.
Η πανδημία έχει προκαλέσει αισθήματα φόβου, ανασφάλειας, άγχους και κατάθλιψης εξαιτίας των έκτακτων και αναγκαίων αλλαγών, του οικονομικού βυθίσματος και σαφώς λόγω της απομόνωσης. Αντιστάθμισμα βέβαια σε αυτά αποτελεί έστω και σε μικρό ποσοστό η αύξηση της άθλησης, η πίεση του αβέβαιου μέλλοντος. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας που έχει πλήξει μεγάλο μέρος του πληθυσμού λόγω πανδημίας έχουν συνδεθεί με την βαθιά απογοήτευση που προκαλεί η απειλή της δημόσιας υγείας. Η ανησυχητική αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης εξαιτίας της μη κανονικότητας έχει ευνοήσει την εμφάνιση σοβαρών ψυχιατρικών παθολογιών και προετοιμασία για άμεσες θεραπείες.
Η ψυχολογική φροντίδα θα αποτελέσει μια επένδυση συνεισφοράς για την άμεση επανεκκίνηση της ανάκαμψης και δράσης. Το κλειδί στο αντίδοτο του ψυχικού τραύματος για το οποίο ευθύνεται η πανδημία είναι αρχικά η κατανόηση του συναισθηματικού προβλήματος και η σωστή διαχείριση του. Ο μετασχηματισμός της ψυχοσύνθεσης απαιτεί θετική ενέργεια και δημιουργία ενός προστατευτικού τοίχους ως άμυνα σε μελλοντικές διαταραχές του ψυχικού στερεώματος.
Η ψυχική παράλυση που εκτρέφεται από τον κορονοϊό και έχει αλλάξει την καθημερινότητα, μπορεί να περιοριστεί με την αξιοποίηση της ψηφιακής επικοινωνίας και επαγγελματικής εργασίας καθώς και της σωστής διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου. Στόχος είναι η εκτόνωση της έντασης και του πανικού που προκαλούν
συναισθηματικό κόστος. Η αντιμετώπιση του φόβου, της ανίας και της μοναξιάς θα πρέπει να στηρίζεται σε υγιεινές συνήθειες και ανάπτυξη του αισθήματος της αλληλεγγύης και της αυτογνωσίας. Συγκεκριμένα, τα άτομα λόγω της έκρυθμης κατάστασης θα πρέπει να αποφεύγουν να θέτουν υψηλούς στόχους και να απαιτούν μεγάλες προσδοκίες από τους εαυτούς τους σε αυτές τις δύσκολες μέρες καθώς το κλίμα της γενικότερης ύφεσης σε όλες της πτυχές της ζωής θα μειώσουν την αποδοτικότητα μας εικονικά και θα μας οδηγήσουν στην θλίψη και την εσωστρέφεια.
Μαζί με τη δημόσια υγεία που οφείλει να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο πιο άτρωτη και την ψυχολογική στήριξη θα καταφέρουμε να βγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο λαβωμένοι και ταλαιπωρημένοι από την παγκόσμια υγειονομική βόμβα που πλήττει τους όρους της ζωής μας. Επομένως η πανδημία θα ενεργοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την ευαισθητοποίηση για την εύθραυστη ψυχική υγεία.