Τι προβλήματα μπορεί να υπάρχουν σε μία σχέση με διαφορά ηλικίας;
Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
''Ανήκω στους ανθρώπους που πιστεύουν τη λαϊκή ρήση «ο έρως χρόνια δεν κοιτά». Δε θεωρώ πως η ηλικία μπορεί να αποτρέψει μία ερωτική αγάπη από το να εξελιχθεί με υγιή τρόπο μέσα στην πάροδο των χρόνων. Έτσι και αλλιώς, υπάρχουν και σχέσεις που δεν έχουν διαφορά και πάλι, υπάρχει ασυνεννοησία και τοξικότητα.
Είναι γεγονός πως η κάθε δεκαετία του ανθρώπου έχει τις δικές της ανάγκες, αλλά και πάλι έχει αποδειχθεί πως αν υπάρχει αληθινή αγάπη μεταξύ ανθρώπων, ακόμα και αυτό μπορεί να ξεπεραστεί. Η διαφορά ηλικίας δεν εγκρίνεται περισσότερο για τη γυναίκα, ενώ ο άνδρας κοινωνικά θεωρούταν περισσότερο αποδεκτό να έχει μία διαφορά ηλικία με το έτερον ήμισυ. Είναι γεγονός πως οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνδρες (ετερόφυλου προσανατολισμού), αποζητούν γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην ηλικιακή δεκαετία 25- 35, τότε που η νεότερη και η γονιμότητα της γυναίκας βρίσκεται στο υψηλότερο στάδιο και θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν ευκολότερα απογόνους.
Προσωπικά, επειδή έχω προσωπική εμπειρία, έχω απομυθοποιήσει αυτό που θεωρούσα πως οι σχέσεις ή ένας άνθρωπος με διαφορά ηλικίας δεν μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της σχέσης ή τη συμπεριφορά του προς εσένα.
Στις σχέσεις που υπάρχει διαφορά ηλικίας ή στο να αγαπήσεις/ ερωτευτείς έναν άνθρωπο με μία σημαντική διαφορά (15 χρόνια και βάλε), υπάρχει το ενδεχόμενο ο μεγαλύτερος άνθρωπος να σε χρησιμοποιεί για να τονώσει τον εγωισμό του, για να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του επειδή ενδόμυχα του τρέφει τον εγωισμό το ενδιαφέρον ενός νεότερου προσώπου.
Και αυτό, είναι σύνηθες φαινόμενο και σε αρκετές σχέσεις. Πολλές σχέσεις δεχόντουσαν απιστίες, ειρωνεία, υποτιμητική συμπεριφορά από το άλλο πρόσωπο, επειδή εκείνος/εκείνη ήθελε να τους αποδείξει πως ακόμα «περνάει η μπογιά του». Ο μεγαλύτερος/μεγαλύτερη ηλικιακά άνθρωπος κολακεύεται από το ενδιαφέρον ενός νεότερου προσώπου, ναι. Αλλά είναι λιγότερες οι περιπτώσεις (γιατί βεβαίως δεν αποκλείεται ούτε αυτό) που θα υπάρχουν υγιής έρωτας και αληθινή αγάπη σε δύο ανθρώπους με μία σαφή ηλικιακή διαφορά. Οι περισσότεροι θα κολακευτούν, θα ενθουσιαστούν, θα τροφοδοτήσουν την ανασφάλεια πως «περνάνε μεν τα χρόνια, αλλά πέραση ακόμα έχω», αλλά δε θα δεθούν πραγματικά. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι σε επίπεδο συντροφικότητας, έχουν συνήθως, αυτό το πρόβλημα: δε θέλουν να δίνουν, θέλουν να λαμβάνουν από το έτερο νεότερο άτομο και μόνο. Υπό αυτό το πρίσμα, το να θέλεις, για παράδειγμα, μία γυναίκα σχεδόν είκοσι χρόνια μεγαλύτερη μπορεί να είναι δράμα, μία ψυχοφθόρα κατάσταση που να σε διαλύσει ψυχικά.
Ειδικά μία μεγαλύτερη γυναίκα θα αισθανθεί μεγαλύτερη κολακεία από το ενδιαφέρον του νεότερου προσώπου, επειδή κοινωνικά, το πέρασμα του χρόνου αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη σκληρότητα και κοινωνική προκατάληψη από ενός άνδρα. Η γυναίκα θεωρείται πως μεγαλώνει, ενώ ο άνδρας πως ωριμάζει, για αυτό ο άνδρας μπορεί να έχει νεότερο σύντροφο, ενώ η γυναίκα επικρίνεται τις περισσότερες φορές.
Υπάρχει πάντοτε και ο κίνδυνος ακόμα και ένας άνθρωπος να ερωτευτεί ένα μεγαλύτερο πρόσωπο, όταν εκείνο περάσει στις μεγαλύτερες δεκαετίες της ζωής του (γιατί άμα είναι είκοσι χρόνια η διαφορά, θα δει το πρόσωπο που θέλει να γίνεται εξήντα για παράδειγμα), ενδέχεται να χάσει το ερωτικό του ενδιαφέρον –χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει το αντίθετο, εξετάζουμε απλώς μία διαφορετική αλλά υπάρχουσα ως πιθανότητα πτυχή. Θα θέλει ο ερωτευμένος/ ερωτευμένη με τον ίδιο τρόπο το πρόσωπο στη δεκαετία των 40 με τον ίδιο τρόπο όταν το δει στη δεκαετία των 60;
Ναι, ο έρως χρόνια δεν κοιτά. Αλλά ας έχουμε και τη λογική πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας, διότι για κανέναν άνθρωπο –όσο τρελά ερωτευμένος και αν είσαι-δεν αξίζει να θυσιάσεις τα νιάτα σου και τη δυνατότητα να αγαπηθείς. Το χρυσάφι είναι τα νιάτα σου, για αυτό πρόσεξέ τα..''