Ως αλλεργία περιγράφεται η τάση ορισμένων ατόμων να εκδηλώνουν ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις υπερευασθησίας, όταν εκτίθενται σε ορισμένες ουσίες.
Αναστάσιος Μαγκλάρας | 29/09/20
Ένα σημαντικό ποσοστό προβλημάτων υγείας, συσχετίζεται με αλλεργικές διαταραχές και έχει άμεση συνάφεια με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της χρόνιας αλλεργικής φλεγμονής, μετά από επαναλαμβανόμενη έκθεση στους διάφορους αλλεργιογόνους παράγοντες.
Η αλλεργία περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο που το σώμα ανταποκρίνεται σε ορισμένες αβλαβείς ουσίες που ονομάζονται αλλεργιογόνα και οι συνηθέστερες είναι η γύρη, κάποιες τροφές, η σκόνη,κάποια μέταλλα και ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά και στα φάρμακα.
Εκτός ,όμως ,από τις αλλεργικές αντιδράσεις στο σώμα γενικά,εντοπίζονται και ειδικές αντιδράσεις ενδοστοματικά.
ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΕΣ
Οι εν λόγω κατηγορία αλλεργιών περιλαμβάνει έναν αριθμό νοσολογικών οντοτήτων που ταξινομούνται βάσει της αντίστοιχης κλινικής τους εκδήλωσης,ενώ συμπίπτει και η θεραπευτική τους αντιμετώπιση.
Έτσι, συναντούμε τις ακόλουθες οντότητες : αλλεργική στοματίτιδα εξ επαφής,ερεθισττική στοματίτιδα εξ επαφής, ατοπική στοματίτιδα, επίκτητο αγγειοίδημα.
Όπως προαναφέρθηκε,ως αλλεργιογόνα σε αυτές τις νοσολογικές οντότητες μπορούν να δράσουν : φάρμακα(αντιμικροβιακά,αντισηπτικά,αντιισταμινικά,κ.α.),καλλυντικά,μέταλλα(νικέλιο,τιτάνιο κ.α.),ζωικές και φυτικές ουσίες (τρίχες ζώου,γύρη κ.α.), οικοδομικά υλικά(τσιμέντο,ασβέστιο κ.α.),τρόφιμα(φρούτα,ξηροί καρποί,θαλασσινάκ.α.),πλαστικά,απορρυπαντικά,απολυμαντικά,καθαριστικά κ.α. .Παράλληλα,επιβαρυντικά δρούν το άγχος ή η γενικότερη συγκινησιακή κατάσταση ,καθώς και η έκθεση σε ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος( ψύχος κ.α.).
Κλινικά στην έναρξη της νόσου παρατηρείται έντονα η οξεία φλεγμονή και τα σημάδια της. Με άλλα λόγια,παρατηρούνται :ερυθρότητα,οίδημα,τοπική αύξηση της θερμοκρασίας,σχηματισμός φυσαλίδων και βλατίδων,που ακολουθούνται από ρήξη τους και παραμονή εξελκώσεων ,καλυμμένων από επιθηλιακά ράκη ,ενώ στα χείλη εντοπίζονται εφελκίδες.
Διακρίνουμε τις αντιδράσεις οξείας φάσης οι οποίες προκαλούνται μέσα σε δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά,αλλά και τις αντιδράσεις αργής φάσης οι οποίες εμφανίζονται μέσα σε αρκετές ώρες από την πρόκληση του αλλεργιογόνου παράγοντα.
Αντίθετα, ηχρόνια αλλεργική φλεγμονή είναι μια επίμονη φλεγμονή που εμφανίζεται μετά από επαναλαμβανόμενη έκθεση στο αλλεργιογόνο.
Στην κλινική ψηλάφηση του ασθενούς παρατηρείται επώδυνη λεμφαδενίτιδα ,ενώ ο ασθενής αναφέρει ενοχλήσεις,όπως:άλγος,αίσθημα καύσου,,αίσθημα τάσεις στους ιστούς ,τάση νυγμού κ.α.
Συχνή είναι η εμφάνιση υποτροπών της νόσου ,όταν ο ασθενής έρχεται εκ νέου σε επαφή με τον υπαίτιο αλλεργιογόνο παράγοντα. Σε αυτές τις υποτροπές παρατηρείται μείωση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην επαφή με τον παράγοντα και την εκδήλωση της αλλεργίας.
Ως θεραπευτική προσέγγιση ,συχνά,επιλέγεται η συμπτωματική καταπολέμηση της νόσου με τη χρήση αντιισταμινικών σκευασμάτων. Στις περιπτώσεις παρέλευσης ορισμένων ημερών συνίσταται η χορήγηση κορτικοστεροειδών.