Με την εγγραφή του παιδιού στο Νηπιαγωγείο αρχίζει μια περίοδος αποδέσμευσης από το οικογενειακό περιβάλλον και ξεκινάει η προσαρμογή του παιδιού σε ένα νέο περιβάλλον. Επομένως σε αυτή τη φάση είναι σημαντική η κατάλληλη προετοιμασία του παιδιού.
Της Ειρήνης Κόρχατζη | 23/09/20
Τι μπορώ να κάνω κατά την προετοιμασία του παιδιού μου για το Νηπιαγωγείο;
- Μπορείτε να συζητήσετε μαζί του για το τι θα συναντήσει εκεί ώστε να είναι έτοιμο να το αντιμετωπίσει. Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να ενημερωθεί το παιδί από τους γονείς για το τι σημαίνει να είναι μαθητής Νηπιαγωγείου και τι είναι αυτό που το περιμένει, χωρίς όμως οι γονείς να εξιδανικεύουν τη ζωή στο σχολείο γιατί το παιδί μπορεί να απογοητευθεί αν αντιμετωπίσει κάτι διαφορετικό από αυτό που περίμενε.
- Είναι βασικό οι γονείς να το πληροφορήσουν για το ποιος θα το πηγαίνει το πρωί στο σχολείο, ποιος θα έρχεται να το παίρνει και τι ώρα, καθώς και τι να περιμένει τα σαββατοκύριακα και τις μέρες που δε θα πηγαίνει στο σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν το πρόγραμμά τους.
- Οφείλετε να ενημερώσετε το παιδί ότι θα γνωρίσει καινούρια παιδιά της ίδιας ηλικίας, κορίτσια και αγόρια, κάποια θα τα συμπαθεί ενώ κάποια άλλα όχι, με κάποια θα κάνει παρέα ενώ με άλλα όχι και αυτό είναι λογικό και αποδεκτό.
Πόσο δύσκολο θα είναι για το παιδί μου να προσαρμοστεί και πόσος χρόνος θα χρειαστεί;
Τα παιδιά που έχουν πάει σε Βρεφονηπιακό Σταθμό συνήθως προσαρμόζονται πιο γρήγορα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά που δεν έχουν πάει, θα δυσκολευτούν πολύ στην προσαρμογή, αρκεί να τα βοηθήσετε κι εσείς σε αυτό. Για παράδειγμα, πριν πάει σχολείο μπορείτε να πηγαίνετε σε μέρη όπου θα συναντά άλλα παιδιά καθώς και να συζητάτε για τυχόν απορίες που μπορεί να έχει για το νέο του σχολείο. Πολλές φορές βοηθάει στη βόλτα να περνάτε έξω από το σχολείο για να βλέπει ότι είναι π.χ. κοντά στο σπίτι του και να νιώσει μια εξοικείωση με το χώρο.
Τι να κάνω εάν το παιδί μου κλαίει;
Ορισμένες φορές για να νιώσει το παιδί καλύτερα τις πρώτες μέρες μπορεί να κρατάει μαζί του (πάντα σε συνεννόηση με το/τη Νηπιαγωγό) ένα αγαπημένο αντικείμενό του (π.χ. αρκουδάκι), το οποίο μπορεί να το τοποθετεί σε συγκεκριμένο μέρος και να το παίρνει το μεσημέρι.
Είναι βασικό ένα παιδί το οποίο είναι ανήσυχο και κλαίει να μη δει τον γονέα συναισθηματικά φορτισμένο γιατί αυτό δε θα βοηθήσει στο να διαχειριστεί τα δικά του συναισθήματα. Οι γονείς οφείλουν να δείξουν εμπιστοσύνη στο παιδί και στην ικανότητά του να διαχειριστεί τις δυσκολίες και να προσαρμοστεί, ώστε να το βοηθήσουν να ξεπεράσει την αγωνία του αποχωρισμού. Επιπλέον, οι Νηπιαγωγοί είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις και εξάλλου τα περισσότερα παιδιά ηρεμούν μετά από κάποια ώρα που φεύγει ο γονιός.
Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν αφορούν τη διαταραχή άγχους αποχωρισμού, η οποία διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά στη παιδική ηλικία και εκδηλώνεται με ασυνήθιστη βαρύτητα και προβλήματα κοινωνικής λειτουργικότητας και βεβαίως θέλει συγκεκριμένη αντιμετώπιση.