Η ενασχόληση των παιδιών με δραστηριότητες στη φύση έχει πολλαπλά οφέλη , καθώς επηρεάζει θετικά το μυαλό, το σώμα και την ψυχή τους.
Άννυ Σκεντέρη | 01/04/20
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αναπτύχθηκε σταδιακά από την δεκαετία του 1960 εξαιτίας των οξυμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων , με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στην Ελλάδα ήδη από το 1975 υπάρχει νόμος για την αειφόρο ανάπτυξη.
Ποιες είναι οι βασικές τις αρχές ;
- Κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων / δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επιδιώκεται:
2.Η διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση του θέματος/προβλήματος.
- Η έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών και τη χρήση ενεργητικών μεθόδων: συζήτηση - αντιπαράθεση απόψεων, έρευνα, κριτική επεξεργασία και δράση.
4.Ο προσανατολισμός στη πρόληψη ή επίλυση περιβαλλοντικών θεμάτων ή προβλημάτων.
5.Η εστίαση στην αειφόρο διαχείριση και ανάπτυξη του περιβάλλοντος.
6.Η εστίαση της προσοχής στη παρούσα αλλά και τη μελλοντική κατάσταση του περιβάλλοντος.
7.Η άμεση δράση σε τοπικό επίπεδο με στόχο μακροχρόνια αποτελέσματα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
8.Η ευαισθητοποίηση στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και την “ορθή χρήση” της Τεχνολογίας.
- Η παροχή ίσων ευκαιριών για την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων που χρειάζονται για τη προστασία του Περιβάλλοντος.
10.Η ανάδειξη συνεργασίας, καλλιέργειας αξιών και δημιουργίας νέων προτύπων, στάσεων και συμπεριφορών ατόμων, ομάδων και κοινωνίας απέναντι στο περιβάλλον.
11.Το άνοιγμα του σχολείου στη κοινωνία και τη ζωή.
Η βαθιά οικολογική κρίση και ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την απομάκρυνση του ανθρώπου από την φύση απειλούν την ψυχοσωματική υγεία. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η επαφή των παιδιών από μικρή ηλικία με το περιβάλλον , να ενστερνιστούν ένα διαφορετικό τρόπος ζωής, φιλικό απέναντι στην φύση .
Άλλωστε μέσα από βιωματικές διαδικασίες τα παιδιά ενισχύουν το δεσμό τους με την φύση, την ενσυναίσθηση τους για το φυσικό κόσμο και αποκτούν τις κατάλληλες γνώσεις. Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις παιδιά που έπασχαν από Δ.Ε.Π.Υ. ( ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ) παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων μετά από δραστηριότητες που συσχετίζονταν με το πράσινο και την φύση.
Η φύση προσφέρει πολλά σημαντικά οφέλη στον οργανισμός μας . Προϋπόθεση είναι η εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία , καλλιεργώντας ενεργούς πολίτες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και να έχουν την Γνώση ότι το περιβάλλον έχει άμεση σχέση με την κοινωνική, πολιτική , οικονομική και πολιτισμική τους Ζωή .
Ο Νίτσε είχε γράψει « Η Γη έχει επιδερμίδα και αυτή η επιδερμίδα έχει ασθένειες . Μια από αυτές τις ασθένειες είναι ο ‘ Άνθρωπος’ » Ας γίνουμε οι θεραπευτές της