Βαθιά λαβωμένες από την πανδημία που αυτή τη στιγμή γράφει την δική της ιστορία βρίσκονται πολλές μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τις ΗΠΑ, οι ηγέτες των οποίων κατηγορούνται σήμερα πως αντέδρασαν καθυστερημένα στην επικείμενη υγειονομική κρίση που έβλεπαν πως ερχόταν.
Δέσποινα Τσελεχίδου | 31/03/20
Οι Ιταλίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν στις 8 Μαρτίου την γιορτή της γυναίκας μετρώντας ήδη στην χώρα τους 7000 κρούσματα, ενώ οι Ισπανοί επέβαλαν γενική καραντίνα όταν αυτή ξεπέρασε τους 7500 ασθενείς από τον θανατηφόρο ιό. Ο πρόεδρος της Μ.Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αρνήτο κατηγορηματικά να επιβάλει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας ακόμα όταν κι αυτή μετρούσε πάνω από 5500 κρούσματα . Πρωτύτερα δήλωνε πως δεν πρέπει να προστατεύσει τον λαό του, καθώς αν νοσήσει το 60% για αρχή θα υπάρξει η « Ανοσία της Αγέλης» Έπειτα ,σύμφωνα πάντα με τον Μπόρις Τζόνσον , θα νοσούν λίγο λίγο και άλλοι και στο τέλος της σεζόν η Βρετανία θα έχει πετύχει σχεδόν την απόλυτη ανοσία , αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες που προστατεύονται και θα βρίσκονται συνεχώς στο έλεος του κορωναίου έως ότου να βρεθεί το εμβόλιο.
Η Γαλλία, στις 15/3 έχοντας ήδη 127νεκρούς από τον νέο ίο άνοιγε τις κάλπες της , ενώ στις ΗΠΑ ο εκρηκτικός Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε πως «Αυτός ο ιός ήρθε ξαφνικά από την Κίνα , αλλά τον τακτοποιήσαμε , τον αποκόψαμε πολύ νωρίς». Είναι ο ίδιος πρόεδρος που λίγο αργότερα κήρυττε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης .
Σήμερα κι έπειτα 21.000 και πλέον θανάτους παγκοσμίως από τον «έξυπνο ιό» covit -19 δεν είναι λίγοι αυτοί που σπεύδουν να κατηγορήσουν τους ηγέτες των προαναφερθεισών χωρών για ολιγωρία, για εγκληματική αμέλεια και απερισκεψία ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό.
Κι όμως, οι παραπάνω ηγέτες θα μπορούσαν εν μέρει να απαλλαγούν και γιατί όχι να δικαιολογηθούν οι πράξεις τους αν αναλογιστούμε παρόμοιες καταστάσεις του παρελθόντος τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω και αφορούν μια παλιά μας γνώριμη…….. την γρίπη Η1Ν1.
Τον Ιούνιο του 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει πως η επιδημία μια γρίπης με το όνομα Η1Ν1, η οποία πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε τον Μάρτιο του ίδιου έτους στο Μεξικό, έχει μεταβληθεί σε πανδημία αφού έχει προσβάλει 26.000 άτομα σε 34 χώρες.
Τον Ιούλιο του 2009 στα χρηματιστήρια επικρατούν φόβοι ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη κακή κατάσταση στην οικονομία. Στην Ελλάδα ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να χάνει 2% και τελικά έκλεισε με πτώση στις 1907,43 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE με πτώση 1,69%, ενώ νωρίτερα το Τόκιο με πτώση 2,67%. Συγχρόνως οι μετοχές φαρμακευτικών εταιριών εκτοξεύονται , ενώ ταξίδια –τουρισμός – εταιρίες καταβαραθρώνονται.
Το θαυματουργό εμβόλιο δόθηκε στη ανθρωπότητα τον Σεπτέμβριο του 2009, ενώ όταν η Διευθύντρια του ECPC ρωτήθηκε για την ασφάλειά του σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αυτή απάντησε πως σε κανένα εμβόλιο δεν έχει χορηγηθεί άδεια με τόσο λίγα στοιχεία.
Στις 11/6/2010 ο ΠΟΥ δηλώνει πως η πανδημία της γρίπης είχε λιγότερα θύματα από τον κοινή γρίπη που ετησίως κυμαίνονται από 250.000 έως 500.000 θάνατοι παγκοσμίως.
Στις 10/8/2010 ο ΠΟΥ ανακοινώνει πως ο ιός ολοκλήρωσε τον κύκλο του και η πανδημία έχει πλέον τελειώσει. Τελικός απολογισμός 18.500 επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε 214 χώρες, 2.000 μόνο στην Ευρώπη.
Με μια πρώτη ματιά θα λέγαμε πως η γρίπη κατάφερε να ξεγελάσει για την σοβαρότητα της τον ΠΟΥ ο οποίος μάλιστα τον 5/2009 είχε αναγνωρίσει αυτήν ως μέτρια σοβαρότητας, ενώ όπως είπαμε ένα μηνά μετά σήμανε το επίπεδο 6 (πανδημική προειδοποίηση). Τα κράτη-μέλη δέχτηκαν το μέγιστο επίπεδο επαγρύπνησης με αποτέλεσμα να ληφθούν δαπανηρά μέτρα όπως έλαβε η Μεγάλη Βρετανία της τάξεως των 1.3 δις ευρώ.
Τον 10/2010 όμως British Μedical Journal έρχεται να ανατρέψει τα καλοπροαίρετα μέχρι τότε δεδομένα ξεκινώντας έρευνα με πιθανές συγκρούσεις των ειδικών του ΠΟΥ. Η Bureau of Investigate Journalist μάλιστα αποκάλυψε πως επιστήμονες σε θέσεις κλειδιά για την πανδημία εργάζονταν για φαρμακευτικές εταιρείες τις οποίες συνέφεραν οι οδηγίες του ΠΟΥ. Κι όμως έως τότε τα κράτη στοίβαζαν στις αποθήκες τους τόνους εμβολίων που ίσως δεν θα χρησιμοποιούσαν ποτέ.
Εντελή το 2011 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχετική έκθεσή του που αφορούσε αξιολόγηση της διαχείρισης της γρίπης Η1Ν1 στη ΕΕ, παροτρύνει τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τον ορισμό της πανδημίας λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της γεωγραφικής εξάπλωσης στο στοιχείο της σοβαρότητας.
Έπειτα από τα παραπάνω η καχυποψία των κυβερνήσεων έναντι σε κάθε είδους υγειονομικής απειλής είναι μεγάλη και εν μέρει δικαιολογημένη, καθώς εκτός των άλλων οι συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης θα μπορούσαν να είναι πιο θανατηφόρες από ότι η ασθένεια.
Οικονομικοί αναλυτές όπως ο οργανισμός της Capital Economics ανέφερε τον 1/2020 πως είναι υπερβολικός ο φόβος των αγορών που κυριαρχεί στην Κίνα , αφού σπανίως οι επιπτώσεις από μια επιδημία είναι μακροπρόθεσμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιας ήπιας μορφής πανδημία έχει βραχύβιες επιπτώσεις δημιουργώντας μάλιστα επενδυτικές ευκαιρίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την γρίπη των πτηνών το 2003 όπου έχει ήδη προηγηθεί η 11η Σεπτεμβρίου παρόλα αυτά δεν στάθηκε το γεγονός ικανό να σταματήσει την ξέφρενη ανοδική τάση των αγορών.
Από την άλλη πλευρά μια πανδημία σοβαρότερης μορφής οδήγησε σε στροφή επενδυτών προς ασφαλείς επενδύσεις , γιατί όχι και για την αγορά ομολόγων. Στην περίπτωση αυτή οι χώρες θα αναγκαστούν να αναζητήσουν πακέτα διάσωσης δις ευρώ όπου δυστυχώς μπορούν να λειτουργήσουν μόνο βραχυπρόθεσμα.
Γυρίζοντας πίσω στους ηγέτες και τις κυβερνήσεις των χωρών και αφού λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω , κατανοούμε πως οι ίδιοι βρίσκονται μπροστά σε ένα τρομακτικό δίλλημα : να απομονώσουν τους εργαζόμενους τους όσο χρειαστεί προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού, ειδάλλως να τολμήσουν να επαναφέρουν την καθημερινότητα ανοίγοντας όλους τους τομείς της αγοράς , ακόμα κι αν αυτό θα σήμανε νέο κύκλο κρουσμάτων και θυμάτων.
Η Ελλάδα της τελευταίας στιγμής πρωτοπορεί και στην παρούσα φάση παίρνει έγκαιρα μέτρα μειώνοντας όπως δείχνουν τα πράγματα το ρυθμό εξάπλωσης του ιού , θυσιάζοντας την οικονομία είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα . Οι χώρες που βρίσκονται σε δινή θέση ακόμη και σήμερα σκέπτονται να συνδυάσουν το δίλλημα υγεία –οικονομία προχωρώντας σε επανεντάξεις εργαζομένων περιοδικά χωρίζοντας το οικονομικό έτος σε τρίμηνα έτσι ώστε να επανεντάσσονται οι περίοδοι απομόνωσης και εργασίας.
Στις σελίδες της ιστορίας που δεν έχουν γραφεί ακόμα κι αφορούν τον αόρατο εχθρό COVIT -19 αξίζει να αφιερώσουμε την άποψη του Βρετανού οικονομικού αναλυτή Μικ Φίλτι της « Telegraph» , ο oποίος έπειτα από έρευνα καταλήγει πως « οι ιοί είναι πονηροί όσο και οι συνωμότες .Έχουν την ίδια ικανότητα να εξαπατούν τις ανθρώπινες άμυνες»