Ο Ισπανός μπασκετμπολίστας Άλεξ Αμπρίνες, ο οποίος επέστρεψε στη χώρα του προκειμένου να αγωνιστεί με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα μετά την παρουσία του στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ και τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε εφημερίδα της πατρίδας του, ότι έπασχε από κατάθλιψη.
Τα προβλήματα για τον 26χρονο φόργουορντ, άρχισαν από τον περασμένο Νοέμβριο : «Όλο αυτό έγινε σταδιακά. Είχα προβλήματα από τον Νοέμβριο, αλλά νόμιζα ότι απλώς δεν είχα καλή ψυχολογία, αυτό όμως κράτησε πολύ καιρό» είπε αρχικά ο άσσος των Καταλανών και συνέχισε : «Στην αρχή δεν έκανα τίποτα. Δεν άγγιξα μπάλα για 2 μήνες. Δεν είχα κίνητρο, δεν είχα διάθεση. Είπα στον εαυτό μου ότι χρειαζόταν ξεκούραση αλλά αυτό πήρε αρκετό καιρό. Είχα στήριξη από την οικογένειά μου, τους φίλους μου και ειδικούς. Δεν έχει σημασία αν είσαι ο Μπιλ Γκέιτς ή άνεργος. Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Το σημαντικό είναι να το ξεπεράσεις και να μην το ξαναπάθεις .»
Ο Αμπρίνες βέβαια, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα αθλητή, ο οποίος αποκάλυψε ότι έχει βιώσει τον εφιάλτη της κατάθλιψης. Από τον Έλληνα βολειμπολίστα Παναγιώτη Πελεκούδα και τον Βρετανό Τζακ Γκριν μέχρι τους αστέρες του ΝΒΑ Ντε Ρόζαν και Λαβ είναι μια μικρή λίστα που αποδεικνύει ότι το «τέρας» της κατάθλιψης μπορεί να... «τρυπώσει» ακόμα και σε ένα φαινομενικά ανέγγιχτο κόσμο στον οποίο τελικά τα φώτα της δημοσιότητας, η λάμψη των μεταλλίων, η αναγνωσιμότητα και οι διακρίσεις δεν είναι ικανά στοιχεία για να προστατέψουν από τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς.
Τζακ Γκριν
Το χορό των αποκαλύψεων άνοιξε το 2012 ο δευτεραθλητής κόσμου του 2017 στη σκυταλοδρομία 4Χ400 , Τζακ Γκριν. Η μάχη του Bρετανού αθλητή του στίβου με την ασθένεια άρχισε σε ηλικία 19 ετών και ενώ βρισκόταν στο ξεκίνημα μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας, η οποία είχε αρχίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης κάτω των 23 ετών . Εμφάνισε τάσεις αυτοχειρίας, οι οποίες τον ανάγκαζαν σε σκέψεις τερματισμού της λαμπρής όπως προβλεπόταν σταδιοδρομίας του στους στίβους. «Για καιρό ένιωθα πως κάτι δεν πάει καλά οραματιζόμουν τον εαυτό μου στην κορυφή, στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου στους Ολυμπιακούς και όταν δεν το κατάφερνα, όταν δεν έκανα το χρόνο που ήθελα αυτομαστιγωνόμουν» είχε δηλώσει ο Γκριν, ο οποίος επανήλθε στην ενεργό δράση έχοντας ολοκληρώσει φαρμακευτική αγωγή.
Παναγιώτης Πελεκούδας
Λίγο μετά τη μεταγραφή του στην ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού το 2014, άρχισαν τα προβλήματα με την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού για τον Παναγιώτη Πελεκούδα. Ο διεθνής κεντρικός, ο οποίος αναγκάστηκε να καταφύγει στη βοήθεια ειδικού και να διακόψει το συμβόλαιό του με την ομάδα του Πειραιά, είχε περιγράψει σε συνέντευξή του πως βίωσε τον εφιάλτη, αλλά και πως κατάφερε να βγει από αυτό το σκοτεινό αυτό λαβύρινθο μετά από μία καθοριστική διήμερη επίσκεψη στη Λουμπλιάνα με τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας ενός συμπαίκτη του που αντίκρισε . Επέστρεψε στη δράση την επόμενη σεζόν αγωνιζόμενος στον Παμβοχαϊκό, με τη φανέλα του οποίου κατάφερε να αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος.
Ίαν Θορπ
Ο Αυστραλός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης και πολυνίκης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με έντεκα συνολικά μετάλλια στο παλμαρέ του, Ίαν Θορπ, είχε γράψει στην αυτοβιογραφία του ότι έκανε σκέψεις αυτοκτονίας, ενώ κατέφυγε στο αλκοόλ προκειμένου να βρει «αντίδοτο» στην κατάθλιψη . «Φαίνεται να έχεις μια ιδανική ζωή, ικανή να καλύψει την κόλαση στην οποία ζεις. Είναι δύσκολο για όποιον δεν έχει ζήσει ανάλογη εμπειρία, να καταλάβει»
Ντεμαρ ΝτεΡόζαν
Ο αστέρας του ΝΒΑ Ντεμαρ ΝτεΡόζαν επέλεξε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του το Φεβρουάριο του 2017 με μία ανάρτηση στο twitter μίας αποστροφής από το στίχο τραγουδιού «η κατάθλιψη μου κλέβει το καλύτερο που έχω». Ο Αμερικανός παίκτης των Σαν Αντόνιο Σπέρς, αποφάσισε να αποκαλύψει τον εφιάλτη που ζούσε γιατί όπως δήλωσε με αυτόν τον τρόπο θέλησε να παρακινήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να σταματήσουν να ντρέπονται: «είναι οκ να μην είσαι καλά, δεν είναι λόγος για να ντρέπεσαι. Με νοιάζει να υπάρξει έστω και ένας που θα πει “περνάω κατάθλιψη και παρ' όλα αυτά μπορώ να είμαι επιτυχημένος στη δουλειά μου”. Θα μου είναι αρκετό».
Κέβιν Λαβ
Τη σκυτάλη από τον Ντε Ρόζαν πήρε ο συναθλητής του στο ΝΒΑ, Κέβιν Λαβ, με προσωπική του ανάρτηση στο The Player's Tribune στην οποία αφού σχολίασε την κίνηση του Ντε Ρόζαν επισημαίνοντας ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ κόσμο στη μάχη που δίνει, εξήγησε ότι τον είχε επηρεάσει ο θάνατος της γιαγιάς του. «Ήμουν συντετριμμένος για πολύ καιρό, αλλά δεν είχα μιλήσει για αυτό. Το να πω σε έναν ξένο για τη γιαγιά μου με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο πόνο μου προκαλούσε ακόμη. Ψάχνοντας, κατάλαβα ότι αυτό που πονούσε ήταν ότι δεν κατάφερα να της πω αντίο όπως ήθελα. Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να θρηνήσω. Όλοι περνούν κάτι που εμείς δεν μπορούμε να δούμε».