Βιολέτα Καραμπίνη
*Οικονομολόγος- Αναλυτής Δεδομένων
Η αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για ταξίδια καθώς και η αναζήτηση κατανάλωσης έχει σημασία για την ταυτότητα της χώρας μας στο εξωτερικό καθώς δείχνει πως χρειάζεται της σωστής ποιότητας τουριστικών προϊόντων αποτελούν επίκεντρο της ταξιδιωτικής και τουριστικής οικονομίας της Ελλάδας. Στόχο αποτελεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που θα επέλθει μέσα από μία νέα επικαιροποιημένη τουριστική στρατηγική με πυλώνες την κατανάλωση και την τεχνολογία.
Ο αριθμός των επισκεπτών και η διασπορά του τουριστικού προϊόντος θα τονώσουν την τουριστική ζήτηση και άρα την κατανάλωση. Επομένως, η ελληνική οικονομία δε θα αρκεστεί να προσελκύσει μόνο τουρίστες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος άρα θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και να οργανώσει καμπάνιες ώστε να προσελκύσει περισσότερες δαπάνες χωρίς όμως να υπάρχει μαζικός τουρισμός μόνο σε δημοφιλείς προορισμούς. Η χάρτα των δεδομένων δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια το τουριστικό εισόδημα παρουσίασε πτωτικές τάσεις γεγονός που επηρέασε αρνητικά την πορεία της τουριστικής δραστηριότητας λόγω των μειωμένων δαπανών. Εξαίρεση ωστόσο από αυτή την διαπίστωση αποτελεί η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) που έδωσε μια αρκετά σημαντική ανάσα μεγέθυνσης της τουριστικής δραστηριότητας. Η γενικότερη μείωση της τουριστικής αναπροσαρμογή της τουριστικής βιομηχανίας μας στο να μετατραπεί σε κυκλική.
Τα παραπάνω σήματα κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για αλλαγή στρατηγικής και νέου τουριστικού σχεδιασμού. Η στόχευση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κατανομή της δαπάνης ανά επισκέπτη και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ώστε η Ελλάδα να τονώσει την προβολή της στους τουρίστες με την μεγαλύτερη μέση δαπάνη εντός χώρας και να ενισχύσει τις προτιμήσεις τους.
Σημαντικό θεωρείται ότι το ποσοστό των τουριστικών εσόδων που διοχετεύεται στα εμπορικά καταστήματα των τοπικών αγορών πρέπει να τονωθεί μέσω παροχής πιστοποιημένων προϊόντων και διαφήμισης τους όπως και για τους χώρους εστίασης που για να διευρύνουν το κύκλο εργασιών τους μπορούν να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα της ελληνικής διατροφής γνωστή για τις ευεργετικές της δράσεις και την αυθεντικότητα της. Η τουριστική κατανάλωση των ταξιδιωτικών πρακτορείων είναι ακόμα πιο εύκολη να αυξηθεί καθώς ως άσσο στο μανίκι τους έχουν το πολιτιστικό πλεονέκτημα του τουρισμού. Η βιώσιμη τουριστική και αειφόρος ανάπτυξη θα ενισχυθεί όταν τα τουριστικά γραφεία θα προωθούν τον θεματικό εναλλακτικό τουρισμό με μέτρα πάντα διαχείρισης κρίσεων σε μία πιθανή πτώση της ζήτησης και άρα της κατανάλωσης.
Ο επόμενος βασικός άξονας που πρέπει να στηριχθεί η τουριστική μας οικονομία είναι ο digital τομέας. Το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης σε συνεργασία με τον ΕΟΤ να αναλάβει την τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και να δημιουργήσει ένα digital χάρτη προώθησης της χώρας μας. Οι digital καμπάνιες θα πρέπει να αποτελούν πρεσβευτές της ποιότητας του ελληνικού τουρισμού. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σαφώς θα πρέπει να ξεκινήσει από την βάση του.
Η τουριστική εκπαίδευση είτε δημόσια είτε ιδιωτική οφείλει να ακολουθήσει το μονοπάτι της ψηφιακής αναβάθμισης και της χρήσης δεδομένων για τον τουρισμό προς επεξεργασία για την καλύτερη κατανόηση του κλάδου και των ωφελούμενων του. Το νέο ψηφιακό οικοσύστημα δε μπορεί να παραμερίσει τις νέες αλλά ούτε τις υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις που μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών και την αναβάθμιση θα δημιουργούν έσοδα με ένα μόνο κλικ για την προβολή των εγκαταστάσεων αλλά και των δραστηριοτήτων τους ώστε να γίνουν πιο εξωστρεφείς μέσα από την ψηφιακή τους αλληλεπίδραση με τον ταξιδιώτη. Επομένως, η επανεκκίνηση και η βιώσιμη διατήρηση της τουριστικής βιομηχανίας στηρίζεται σε δύο άξονες την κατανάλωση και την ψηφιακή προσαρμογή. Η χώρα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος που οφείλει να προβάλλεται ως μια ασφαλή καταναλωτικά και ψηφιακά ζώνη προορισμού για να εισέλθει στην εποχή της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.