Τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) διοργάνωσε την Ημερίδα «Τουρισμός σε Μετάβαση: #ΣΚΕΨΟΥ λίγο διαφορετικά» για 17η συνεχή χρονιά.
Στη διεθνή συνάντηση στο Hilton οι οργανωτές έθεσαν το θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων και της οικονομίας στα ηλεκτρονικά μέσα για τη σύγχρονη ανάπτυξη του τουρισμού μας ως branding.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ιωάννης Ρέτσος ο οποίος έκανε την εναρκτήρια ομιλία έθεσε την εποχικότητα της απασχόλησης στον τουρισμό, μια αλήθεια που δεν έχει δυστυχώς επαγγελματική νοοτροπία για τους εργαζόμενους. Η εργασία σε τουριστικές επιχειρήσεις δεν εξασφαλίζει τη μονιμότητα και το κυριότερο οι μικρές επιχειρήσεις δεύτερης και τρίτης γενεάς συχνά αποστερούνται επιχειρηματικής κουλτούρας και ανταγωνιστικότητας. Η ψηφιακή εποχή έχει απαιτήσεις υψηλού ηλεκτρονικού εγγραμματισμού και ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό σε μόνιμη βάση. Στην καταληκτική συζήτηση οι κ. Ρέτσος και Παπαδημητρίου έθεσαν την παράμετρο του διεθνούς στόχου.
Στα πλαίσια του Διεθνές Συνεδρίου έγιναν συνολικά τρία Masterclasses από τους Peter Jordan, David Bizer και Χρήστο Ανδρίκο με το Μιχάλη Γεωργακόπουλο με θέμα την μετακίνηση των επισκεπτών, την ψηφιακή εποχή στον πολιτισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό αντίστοιχα μέσα από καινοτόμα στρατηγική και χρήση δεδομένων. Τα δυο Panels με αντίστοιχους τίτλους για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και την επιχειρηματικότητα στον ελληνικό τουρισμό συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των 500 επαγγελματιών που συμμετείχαν στην ημερίδα. Συνολικά οι ομιλίες εννοιολογούσανε τον τουρισμό ως ένα branding σε άνθιση και παράλληλα έγινε διεξοδική μνεία στα παραδείγματα της Ολλανδίας και της Δανίας για τις πρωτεύουσές τους ως case-studies. Οι κεντρικοί ομιλητές (Martin Boisen, Signe Jungersted, Geerte Udo, David Bizer, George Achillias) έθεσαν επί τάπητος την παγκόσμια προοπτική και υποσχέθηκαν μία ανάλογη επιτυχία στο μέλλον.
*Η κ. Τσατσάνη είναι φιλόλογος-συγκριτολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία κι έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.