Τι ρόλο διαδραματίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη διαμόρφωση του δημόσιου διαλόγου;
TomorrowNews.gr | 03/03/21
Τα social media αποτελούν σήμερα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Χρησιμοποιούνται από όλες τις ηλικίες, για οποιαδήποτε χρήση. Ανέκαθεν ήταν δημοφιλή, αλλά πλέον, όσο μέσω της τεχνολογίας ευνοείται η πρόσβαση σε αυτά, τόσο ακολουθούν ανοδική πορεία και χρησιμοποιούνται περισσότερο.
Παράλληλα όμως, έχει γίνει αρκετή συζήτηση, είτε στην Ελλάδα, είτε στο διεθνές στερέωμα, αναφορικά με το κατά πόσο ενισχύουν το δημόσιο διάλογο.
Η μία άποψη τονίζει πως μέσω των social media, κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί δημοσίως, απέναντι σε πολλούς αποδέκτες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζονται πλέον ως μέσα μαζικής επικοινωνίας/ενημέρωσης. Συμπεριλαμβάνονται επομένως στην ίδια κατηγορία με την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες.
Σε αυτά τα μέσα, κατά τα παρελθόν, προφανώς και δεν μπορούσε οποιοσδήποτε να εκφραστεί δημοσίως και να πει τη γνώμη του. Οι πολίτες αποτελούσαν κατ’ αποκλειστικότητα παθητικοί δέκτες των εξελίξεων και τίποτα περισσότερο.
Πλέον όμως, οι ρόλοι άλλαξαν άρδην. Οι πολίτες, μέσα από τις πλατφόρμες των σόσιαλ μίντια, από παθητικοί δέκτες, γίνονται παραγωγοί προγράμματος και περιεχομένου. Με μία δημοσίευση στο facebook ή στο twitter, ή με ένα βίντεο στο You Tube, ο καθένας μπορεί δίχως ιδιαίτερους περιορισμούς να εκφραστεί για κάτι που τον απασχολεί. Έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει ζητήματα εύρους και επιπέδου πολύ χαμηλού, έως πολύ σοβαρού.
Για ορισμένους όμως, κυριαρχεί και η αμέσως διαφορετική άποψη. Είναι αρκετοί όσοι πιστεύουν πως σήμερα, η δυνατότητα που δίνεται στη πλειοψηφία των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα μέσω των social media, έχει ‘’χαλάσει’’ τις ισορροπίες της κοινωνίας, καθώς τους διακατέχει η άποψη και εντύπωση πως δεν είναι όλα για όλους.
Σίγουρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δώσει στους πολίτες μία τεράστια ελευθερία κινήσεων, όπως πριν λίγο είπαμε.
Πριν δώσαμε θετικό πρόσημο, λέγοντας πως πλέον άπαντες έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα. Τι αποτελέσματα όμως μπορεί να έχει μία τέτοια δυνατότητα;
Όσοι ανησυχούν για την ελευθερία κινήσεων των χρηστών του διαδικτύου, προτάσσουν ως επικίνδυνες προεκτάσεις μίας τέτοιου είδους διαδικασίας, φαινόμενα όπως η παραπληροφόρηση, ή τα προσβλητικά μηνύματα προς τρίτους.
Προφανώς και όλα αυτά ενδεχομένως και να συμβαίνουν. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Πόσο άδικο όμως είναι να στερείς από μία μερίδα πολιτών την δυνατότητα να εκφραστεί δημοσίως, εξαιτίας του γεγονότος πως μία άλλη μερίδα ‘’κακομεταχειρίζεται’’ μία χρήσιμη και λυσιτελή πλατφόρμα;
Όπως συμβαίνει σε όλες τις καταστάσεις στη ζωή, έτσι και στα σόσιαλ μίντια απαιτείται ένα μέτρο. Σίγουρα θα υπάρχουν και τα άσχημα παραδείγματα που αμαυρώνουν την εικόνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όμως στη πλειοψηφία τους, τα κέρδη τους είναι πολλοί περισσότερα.
Η Δημοκρατία αποτελεί ένα φαινόμενο τέτοιο που από τη φύση του ενισχύει και όσους την κακομεταχειρίζονται. Δεν εγγυάται από μόνο της, ως πολίτευμα και ως κατάσταση, πως όλοι θα την μεταχειρίζονται με τον σωστό τρόπο.
Ζητούμενο για μία κοινωνία είναι να μάθει διαχειρίζεται τη δημοκρατία με τις σωστές αναλογίες και τις σωστές ισορροπίες.