Με ποιο τρόπο το διαδίκτυο έχει ‘’εισβάλλει’’ στην ενημέρωση, καθιστώντας πλέον τη τηλεόραση και τις εφημερίδες ως παλαιωμένα μέσα;
TomorrowNews.gr
Κατά το παρελθόν, η πλειοψηφία των πολιτών για την ενημέρωση της επέλεγε τον τύπο ή τη τηλεόραση. Αποτελούσε καθιερωμένη συνήθεια όλων η επίσκεψη κάθε πρωί στο πλησιέστερο περίπτερο για την αγορά της εφημερίδας. Στο ίδιο μήκος κύματος, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων αποτελούσαν σημείο αναφοράς για όσους επιθυμούσαν να ενημερωθούν για την εγχώρια και διεθνή επικαιρότητα.
Πλέον όμως, η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, άλλαξε άρδην το σκηνικό στην ενημέρωση. Πλέον, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί οποτεδήποτε θέλει, απλά κοιτώντας το smartphone, το tablet ή τον υπολογιστή του.
Γιατί οι πολίτες προτιμούν αυτό το μέσο ενημέρωσης;
Κατά κύριο λόγο, επειδή είναι μία λύση πιο άνετη. Δεν χρειάζεται να μετακινηθούν στο περίπτερο να πάρουν εφημερίδα, ούτε χρειάζεται να πάνε στο δωμάτιο που διαθέτει τηλεόραση. Απλά ανοίγουν μία εκ των φορητών συσκευών που διαθέτουν, και σε δευτερόλεπτα έχουν πλήρη γνώση όσων συμβαίνουν.
Παράλληλα, αποτελεί μία λύση που δεν κοστίζει, σε περίπτωση που υπάρξει σύγκριση με την εφημερίδα. Πλέον, δεν έχει κανείς ανάγκη να ξοδεύει 1 ή 2 ευρώ την ημέρα ώστε να πληροφορηθεί τι συμβαίνει στην επικαιρότητα, καθώς έχει άπειρες πηγές ενημέρωσης απλά με ένα – δύο ‘’κλικ’’.
Συγχρόνως, οφείλουμε να καταγράψουμε πως η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει. Πλέον, η πλειοψηφία περνά εκτός σπιτιού αρκετές ώρες, εξαιτίας εργασιακού φόρτου.
Επομένως καθίσταται πρακτικώς αδύνατον να μπορεί ο πολίτης να προγραμματίζει τις καθημερινές του υποχρεώσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι παρών τη στιγμή που η τηλεόραση θα μεταδώσει το δελτίο ειδήσεων.
Με το διαδίκτυο λοιπόν έχει τη δυνατότητα να ανά πάσα ώρα και στιγμή να ενημερωθεί. Ακόμα μάλιστα και όσο, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ποιοτικά, αυτό το είδος ενημέρωσης βοηθά ή υποβαθμίζει ως έννοια τις ειδήσεις;
Έχει γίνει αρκετή συζήτηση κατά το παρελθόν για το κατά πόσο θετικό είναι να υπάρχουν τόσα πολλά και διάφορα μέσα που μεταδίδουν ειδήσεις στο ίντερνετ. Υπό την έννοια, ότι δημιουργείται μία υπερ-πληροφόρηση που από ένα σημείο κι έπειτα δεν βοηθά τον πολίτη να φιλτράρει τα όσα ψευδή και αληθινά θα ακούσει.
Προφανώς ως φαινόμενο η υπερ-πληροφόρηση υπάρχει και βαδίζει χέρι-χέρι με την παρα-πληροφόρηση. Παρ’ όλα αυτά, κάθε άνθρωπος με κριτική σκέψη οφείλει να διακρίνει ποιο είδος ενημέρωσης τον αντιπροσωπεύει και να κινηθεί αναλόγως. Εκτός των άλλων, εξ’ ίσου προβληματικό είναι και το φαινόμενο κατά το οποίο η ενημέρωση είναι δουλειά λίγων, καθώς σημαίνει πως ελέγχουν από πριν τι ‘’περνά’’ τα φίλτρα.
Πως το διαδίκτυο άλλαξε τη διαφημιστική πίτα;
Φυσικά, η άνοδος του διαδικτύου, και η αντικατάσταση των παλαιών μέσων, δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη διαφημιστική πίτα. Κατά το παρελθόν, οι εφημερίδες και η τηλεόραση αποτελούσαν τα μέσα εκείνα στα οποία ήθελαν όλοι να διαφημιστούν. Είτε μιλάμε για εταιρίες/προϊόντα, είτε για πολιτικές παρατάξεις. Και φυσικά γι αυτή τους την επιθυμία, έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Πλέον, το κλίμα άλλαξε. Το μάρκετινγκ πλέον γνωρίζει καλά πως το ίντερνετ και οι ιστοσελίδες διαθέτουν το απαραίτητο ‘’target group’’, με αποτέλεσμα να έχουν κερδίσει τη μάχη με τα παλαιά μέσα. Πάνω σε αυτή τη λογική δημιουργήθηκε και ο όρος ‘’digital marketing’’, που στην ουσία περιγράφει το πώς το μάρκετινγκ άλλαξε εκ φύσεως μετά την άνοδο του διαδικτύου.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS