Βιολέτα Καραμπίνη
*Οικονομολόγος- Αναλυτής Δεδομένων
Στην digital πραγματικότητα που βιώνουμε και στην πληθώρα δεδομένων που το σκανάρισμα του barcode στο σούπερ μάρκετ, οι κάμερες ασφαλείας, οι κριτικές μας σε ταινίες και πολλά άλλα που είναι δημιουργούνται και καταγράφονται, η τεχνολογία και η καινοτομία θα πρέπει να αποτελούν την ατμομηχανή της ΕΕ με στόχο να μάθουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες που να ψάχνουμε την πληροφορία πώς να τη διαχειριζόμαστε και πώς να την εκμεταλλευτούμε ώστε να αποτελέσουμε και πολίτες μιας παγκόσμιας ψηφιακής κοινότητας. Το ψηφιακό άρμα θα οδηγήσει την ΕΕ στο να σταθεί στον ανταγωνισμό.
Οι επενδύσεις των κρατών-μελών σε έρευνα και ανάπτυξη θα αποτελέσουν μια έξυπνη στρατηγική που θα αυξήσουν την τεχνολογική απόδοση της Ευρώπης στο ψηφιακό στερέωμα. Ένας επομένως πυλώνας όπου η επένδυση αυτή θα μπορούσε να διαθέσει τους πόρους της είναι η αναδυόμενη και σύγχρονη επιστήμη των δεδομένων. Η συλλογή και η επεξεργασία δεδομένων θα οδηγήσει σε μια ψηφιακά συνδεδεμένη ΕΕ. Η ‘’ψηφιακή δεκαετία της ΕΕ’’ οραματίζεται ως πρόγραμμα να θέσει ως κοινό σχέδιο των κρατών-μελών ως το 2030 αυτή την πρακτική.
Δεδομένα δεν αποτελούν μόνο αυτά από Τράπεζες, Παγκόσμιους οργανισμούς αλλά αποτελούν ακόμα και τα πιο απλά και καθημερινά όπως ένα κλικ σε ένα σύνδεσμο σε μία ιστοσελίδα, τόσο μα τόσο καθημερινά και δίπλα μας. Σκοπός όλων αυτών των καταγραφών θα είναι η ΕΕ να τις εκμεταλλευτεί και να δημιουργήσει βάσεις δεδομένων πάντα στα πλαίσια της ιδιωτικότητας και της κυβερνοασφάλειας προκειμένου να κατανοήσει μέσα από αυτά όχι μόνο τους ευρωπαίους πολίτες, τις ανάγκες τους, τις προτιμήσεις τους αλλά και να κάνει και εξαγωγή καινοτομίας εκτός ευρωπαϊκών συνόρων ώστε να τονωθεί κι άλλο το ψηφιακό δίκτυο.
Ζούμε στη εποχή όπου είναι ο άνθρωπος στο διαδίκτυο άρα τι καλύτερο από το να τον σκιαγραφήσει η ΕΕ και να του προσφέρει ότι αναζητά με το λιγότερο δυνατό κόστος. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα γνωρίσουν άνθηση καθώς θα έχουν βάσεις δεδομένων με τις καταναλωτικές συνήθειες των πελατών τους, τη συχνότητα αγοράς, την απόλαυση γεγονός που θα τις βοηθήσει να τοποθετούν τα κεφάλαια τους σε αποδοτικότερη παραγωγή. Η αυξημένη αποτελεσματικότητα που θα προέλθει από την σωστή ανάλυση των δεδομένων θα οδηγήσει μετέπειτα στην προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων που με τη σειρά τους θα συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική ανάκαμψη της
ΕΕ. Η ψηφιακή αυτή αλλαγή στο ευρωπαϊκό προσκήνιο θα είναι επωφελής για όλους με στόχο τον ευρωπαίο πολίτη και τις ανάγκες του. Θα θέσει ως προτεραιότητα μέσα από την επένδυση στην καινοτομία του data science, να αποτελεί ένα παγκόσμιο πρότυπο για την ψηφιακή οικονομία.
Ο ψηφιακός αυτός μετασχηματισμός της ΕΕ θα αποφέρει οφέλη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αφού η ελεύθερη και ευκολότερη προσβασιμότητα σε δεδομένα θα οδηγήσει σε μείωση χρόνου και κόστους και ως πρώτο θετικό αυτής της καινοτομίας σαφώς είναι η αυξημένη ζήτηση για αναλυτές δεδομένων άρα αύξηση των θέσεων εργασίας στην ΕΕ και άρα μείωση της ανεργίας.
Η ΕΕ οφείλει να μετατραπεί σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και τα κράτη-μέλη της να επενδύσουν σε έργα ψηφιακής σύγκλισης όπως το data science ώστε η οικονομία της ένωσης να περάσει στη ψηφιακή της διάσταση μέσω data centers κατανοώντας τις χρήσιμες πληροφορίες από των τεράστιο όγκο δεδομένων που δημιουργούνται στιγμιαία αξιοποιώντας αυτήν την ψηφιακή στρατηγική για να υλοποιήσει το όραμα για μια τεχνολογικά κυρίαρχη Ευρώπη.