Όλοι μας πλέον έχουμε τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο που σχεδόν ολόκληρη τη μέρα δεν το αποχωριζόμαστε είτε από το χέρι μας είτε από τη τσέπη μας. Πόσο καλά το γνωρίζουμε στη πραγματικότητα; Γνωρίζουμε ακριβώς ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να ελέγξουμε πριν προβούμε στη αγορά του;
Σουζάνα Αποστόλογλου | 29/02/20 - 20.00
Τα κινητά τηλέφωνα τα λεγόμενα smart phones έχουν άπειρες δυνατότητες που μας εξυπηρετούν στη καθημερινότητα μας και κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Πέρα όμως από τις ευκολίες που μας παρέχουν, κατά την αγορά ενός κινητού τηλεφώνου ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που καλό θα ήταν να προσέξουμε είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει. Για να γίνει ο έλεγχος αυτός αρκεί να δούμε το δείκτη SAR που έχει η κάθε συσκευή.
Τι είναι όμως ο δείκτης SAR;
Ο δείκτης SAR ή αλλιώς ρυθμός ειδικής απορρόφησης, είναι ένα μέγεθος που εκφράζει τον ρυθμό με τον οποίον απορροφάται η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχουν κάποια επιτρεπτά όρια που πρέπει να κυμαίνεται η ακτινοβολία του κάθε κινητού. Για την Ευρώπη τα όρια είναι μέχρι 2W/kg. Πριν κυκλοφορήσει ένα κινητό στην αγορά πραγματοποιούνται κάποιες έρευνες σχετικά με το πόσο ακτινοβολία εκπέμπει, και εφόσον είναι μέσα στα αποδεκτά όρια τότε μόνο κυκλοφορεί. Ο δείκτης που αναγράφεται στα χαρακτηριστικά για την κάθε συσκευή είναι η υψηλότερη τιμή που καταγράφτηκε στις δοκιμές που έγιναν κατά τη διαδικασία ελέγχουν για τη καταλληλότητα του.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με σιγουριά ότι ένα κινητό με υψηλό δείκτη SAR είναι επιβλαβές ή όχι για την υγεία μας.
Έχουν γίνει αρκετές έρευνες από ειδικούς επιστήμονες και όλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Το ερώτημα εάν η μακροχρόνια χρήση του κινητού είναι επιβλαβής για την υγεία δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά.
Υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε την ακτινοβολία;
Υπάρχουν! Μια πολύ καλή λύση για να αποφεύγουμε όσο γίνεται την ακτινοβολία είναι τα handsfree , έτσι μειώνεται η επαφή με το κεφάλι οπότε αυτόματα λιγότερη ακτινοβολία. Επίσης η ανοιχτή ακρόαση βοηθάει στην αποφυγή της ακτινοβολίας με τον ίδιο τρόπο όπως και τα handsfree. Ένας άλλος τρόπος που πολλοί ίσως δεν το γνωρίζουν είναι να αποφευγετε η χρήση του εάν δεν υπάρχει καλό σήμα. Σε περιοχές όπου το σήμα δεν είναι καλό το κινητό εκπέμπει πολύ περισσότερη ακτινοβολία.
Τέλος ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τη ακτινοβολία είναι να μειώσουμε τη χρήση του , άλλωστε υπάρχουν τόσα άλλα ωραία πράγματα που μπορούμε να απολαύουμε περά από το κινητό μας τηλέφωνο.