Πως η τεχνολογία εισβάλει στη πολιτική επικοινωνία και πως αλλάζει τα δεδομένα;
TomorrowNews.gr | 08/11/20
Η πολιτική επικοινωνία και ο τρόπος με τον οποίο σήμερα οργανώνεται, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις δράσεις των κομμάτων και των υποψηφίων. Για κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται με τη πολιτική και σκοπεύει στην ανάδειξη του εαυτού του και της πολιτικής του προσωπικότητας, μετρά πολύ το πώς θα οργανώνει την επικοινωνιολογία του.
Το μάρκετινγκ, απέκτησε ιδιαίτερη μορφή στο πολιτικό φάσμα. Όπως ο επιχειρηματίας δημιουργεί μία συγκεκριμένη ομάδα εντός της επιχείρησης, που σκοπό έχει την οργάνωση ενός πλάνου που θα πείσει τον καταναλωτή με το σωστό τρόπο να αγοράσει ένα προϊόν, έτσι και ο πολιτικός προσλαμβάνει ένα ειδικό κλιμάκιο ειδικών που δουλειά τους είναι να μεταφέρουν στο πολίτη με το κατάλληλο δυνατό τρόπο το μήνυμα που θέλει να περάσει ο πολιτικός, ώστε να επιτύχουν τη συμπάθεια και τη ψήφο του.
Κατά το παρελθόν, η πολιτική επικοινωνία στεγαζόταν ως επί το πλείστον σε αφίσες στους δρόμους, κομματικές συγκεντρώσεις σε καφενεία, και στις περίφημες τεράστιες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Με αυτούς τους τρόπους το πολιτικό προσωπικό επιτύγχανε την επικοινωνία του με τον πολίτη.
Η ανάπτυξη όμως της τεχνολογίας, από την δεκαετία του ’80 κι έπειτα, άλλαξε τα δεδομένα. Η είσοδος της τηλεόρασης στη καθημερινότητα του πολίτη, δεν άργησε να επηρεάσει άμεσα και την πολιτική επικοινωνία. Έτσι, σιγά-σιγά οι τακτικές του παρελθόντος έμειναν στο συρτάρι, και τα κομματικά επιτελεία άρχισαν να σκέφτονται τους τρόπους εκείνους που θα καθιστούσαν την τηλεόραση ένα πρόσφορο έδαφος για τα κόμματα.
Έτσι, το πολιτικό προσωπικό άρχισε να επικοινωνεί με τον πολίτη μέσω τηλεόρασης. Εγκατέλειπε τα καφενεία και τα κομματικά μπαλκόνια, και ξεκίνησε να αυξάνει τις τηλεοπτικές παρουσίες. Η ζωή των πολιτικών προσώπων έγινε σαφώς ευκολότερη, καθώς με μόλις ομιλία σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, η φωνή τους έφτανε σε εκατομμύρια σπίτια. Την ίδια ώρα, οι αφίσες άρχισαν να δίνουν τη θέση τους στις πολιτικές διαφημίσεις, των οποίων το περιεχόμενο ήταν αποτέλεσμα πολύωρης σκέψης των κομμάτων.
Παρ’ ότι όμως η πολιτική επικοινωνία φώλιασε για αρκετό καιρό μέσα στα τηλεοπτικά δίκτυα, η άνοδος του ίντερνετ και της σημασίας του, άλλαξε τελείως το σκηνικό. Αξίζει να σημειωθεί πως την στιγμή που το ίντερνετ άρχισε να αναδεικνύεται και να ανδρώνεται, τα παραδοσιακά μέσα μαζικής επικοινωνίας ξεκίνησαν να ακολουθούν αντίστροφη πορεία. Κυρίως πέρασαν μέσα από ένα κλίμα αμφισβήτησης εκ μέρους των πολιτών, με αποτέλεσμα να χάσουν ιδιαίτερα το κύρος τους και την προβολή τους.
Με αυτά τα δεδομένα, τα κομματικά επιτελεία και το πολιτικό προσωπικό διέκριναν πως η προβολή τους στη τηλεόραση, δεν είχε πλέον το αναμενόμενο αποτέλεσμα, και κυρίως αυτό του παρελθόντος. Ο κόσμος είχε στραφεί στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση του. Έτσι, αν όντως ενδιέφερε τους υποψηφίους να μεταδώσουν σωστά τις απόψεις τους και τις θέσεις τους, τότε έπρεπε να στραφούν εκεί που βρίσκονταν οι περισσότεροι.
Τότε λοιπόν ήταν η στιγμή που γεννήθηκε το digital marketing στην πολιτική επικοινωνία. Αποτελεί ως φαινόμενο το συνδυασμό εννοιών όπως η πολιτική επικοινωνία, το μάρκετινγκ, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πλέον τα σόσιαλ μίντια αποτελούν ένα από τα βαριά όπλα της πολιτικής επικοινωνίας. Χρησιμοποιούνται από πάσης φύσεως υποψηφίους, μέχρι και από τους πολιτικούς αρχηγούς. Εκεί πλέον ‘’διαφημίζουν’’ τις ιδέες τους, ανακοινώνουν όλα όσα χρειάζονται, ενώ παράλληλα, αντιγράφοντας το αμερικανικό πρότυπο, αφήνουν και στοιχεία της προσωπικής τους ζωής και της καθημερινότητας τους, με σκοπό να γίνουν περισσότερο δημοφιλείς.