Πόσο πιο διαφορετικές θα είναι οι πόλεις του μέλλοντος και φυσικά πόσο πιο έξυπνες σε σχέση με τώρα; Πως η τεχνολογία, οι ψηφιακές υποδομές και τα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης θα αλλάξουν τις πόλεις που ξέραμε έως σήμερα;
Όσοι ασχολούνται με την έννοια της πολεοδομίας και την σύγχρονη αντίληψη που τη διακρίνει, ιεραρχούν ήδη ιδιαιτέρως ψηλά την έννοια του smart city.
Επί τους ουσίας αποτελεί την προσπάθεια των σύγχρονων ευρωπαϊκών, και όχι μόνο, κρατών να αδράξουν τα τεχνολογικά κέρδη και να τα εντάξουν στην καθημερινότητα του πολίτη. Στόχοι του smart city είναι οι εξής:
- Κάνουν τη καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη
- Προστατεύουν το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων
- Ενισχύουν την οικονομία και την επιχειρηματικότητα
- Ευνοούν την έννοια της καινοτομίας στην τεχνολογία ενισχύοντας νέες προσπάθειες και ιδέες
Μία εκ των χωρών που πειραματίζεται στο κλάδο αυτό, είναι η Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα σε ένα δήμο της Κολωνίας, στο Klimastraße πραγματοποιείται πείραμα σε μία απόσταση περίπου 4 χλμ με σκοπό να επιβεβαιωθεί πως μπορούν να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες σε μία δικτυωμένη πολύ. Βέβαια, εξαιτίας του πρώιμου σταδίου στο οποίο βρίσκεται το πείραμα, υπάρχουν λάθη και αποτυχίες, τα οποία βέβαια λειτουργούν διδακτικά.
Βέβαια δεν είναι η Κολωνία είναι μόνη πόλη στην οποία γίνονται πειράματα για την εφαρμογή του smart city. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και το Ντόρτμουντ, όπου κι εκεί πραγματοποιούνται νέα παρόμοια πιλοτικά προγράμματα.
Μία από τις υπηρεσίες που προσφέρει το smart city αποτελεί ο διαχωρισμός των σκουπιδιών με αισθητήρες. Εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες περιοχές της Ασίας με απόλυτη επιτυχία. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Σονγκντό, πόλη αρκετά κοντά στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, την Σεούλ.
Τι περιλαμβάνει επομένως το smart city στη καθημερινότητα των πολιτών και τι αλλάζει στην πόλη;
- Δυνατότητα στο πολίτη να αναφέρει άμεσα καθημερινά προβλήματα, όπως μια διαρροή στο δρόμο, και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της επίλυσής τους.
- Διάθεση στους Δημότες πληροφοριών που παράγονται μέσω συμμετοχικών εφαρμογών οι οποίες αξιοποιούν διαφορετικές πηγές πληροφοριών και βελτιώνουν την ανταπόκριση των πολιτών και την ποιότητα ζωής στη πόλη.
- Εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος – μείωση επιπέδων CO2 με συνεργατική ηλεκτροπαραγωγή σε αυτόνομες νησίδες ΑΠΕ (smart grid), αυτοματοποιημένη ρύθμιση φωτισμού δημοσίων χώρων και κτιρίων, ευφυή προγραμματισμό σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
- Ρύθμιση κυκλοφορίας με αμφίδρομους μηχανισμούς μετρήσεων και ελέγχου οδεύσεων, ευφυούς διαχείρισης χώρων στάθμευσης και τροφοδοσίας καταστημάτων, χρονοπρογραμματισμού δρομολογίων συγκοινωνιών, διακίνησης μαθητών, υπηρεσιών καθαριότητας, αποκομιδής απορριμμάτων και επιβολής προτεραιοτήτων κίνησης σε ασθενοφόρα, πυροσβεστική, άμεσο δράση κλπ.
- Μηχανισμούς έγκαιρης ειδοποίησης και αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, π.χ. πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί.
- Υπηρεσίες παροχής βοήθειας σε ευπαθή άτομα και σύνδεση, π.χ. μέσω εφαρμογών τηλε-ιατρικής χαμηλού data-rate.
- Θερμοκοιτίδες νεοφυών ΜΜΕ (start-ups) και συνεργατικοί πόλοι καινοτομίας με Επιχειρήσεις, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της περιοχής τους, με έμφαση σε αναδυόμενες επιχειρηματικές μορφές έντασης γνώσης όπως περιγράφονται με τον όρο Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες.
Tomorrow News Team