Οι σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πίσω από την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
TomorrowNews.gr | 16/01/20 - 14.24
Αποτελούσε γρίφος εδώ και μήνες σχετικά με το πρόσωπο που θα αποφάσιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Προεδρία της Δημοκρατίας.
Από το πολιτικό ρεπορτάζ προέκυπταν άπειρα πρόσωπα. Από το χώρο της ΝΔ ακουγόταν το όνομα του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, ενώ από το χώρο του κέντρου κυριάρχησαν για ένα διάστημα τα ονόματα του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Λουκά Παπαδήμου, της Μαρίας Δαμανάκη και της Άννας Διαμαντοπούλου.
Για κάποιο λόγο εδώ και αρκετούς μήνες κυριαρχούσε η εντύπωση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκεφτόταν πολύ σοβαρά να καινοτομήσει. Στην ουσία αναζητούσε μία επιλογή η οποία να λύνει μία σειρά από προβλήματα:
- Να προτείνει ένα πρόσωπο ενωτικό για τους πολίτες, και όχι κάποιο πρόσωπο με πολιτικό παρελθόν που θα δίχαζε
- Να προτείνει κάποιο πρόσωπο που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης
- Να προτείνει κάποιο πρόσωπο που θα ενίσχυε το δικό του προφίλ
Η επιλογή της Αικατερίνης Σακελαροπούλου απαντά σε όλους αυτούς τους στόχους.
Καταγράφαμε προσφάτως πως επιλογές όπως αυτή του Αντώνη Σαμαρά ή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ναι μεν θα είχαν το κέρδος της πολιτικής εμπειρίας, αλλά σίγουρα δε θα έβρισκαν την κοινωνία εντελώς σύμφωνη. Προφανώς και τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν πολλούς θιασώτες, αλλά εξαιτίας της οξύτητας του λόγου τους, έχουν και αρκετούς ‘’εχθρούς’’.
Παράλληλα, μία τέτοια επιλογή θα ήταν ‘’βούτυρο στο ψωμί’’ του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βρει αφορμή να διαφωνήσει ξανά με τη κυβέρνηση, μιας και είναι διάχυτη η διάθεση του να απαντά ‘’όχι’’ σε οποιαδήποτε κυβερνητική πρόταση.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο περίεργο κι αν ακουστεί, σκέφτεται ήδη τη δεύτερη θητεία του. Για να μπορέσει να αυξήσει το χρόνο παραμονής του στο Μαξίμου, οφείλει να ‘’χτίζει’’ από τώρα. Αυτό που καιρό έψαχνε ήταν μία επιλογή που θα μνημονεύεται στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον.
Ουσιαστικά η πρόταση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου αποτελεί επιλογή που ‘’χτυπά’’ και τους τρεις στόχους.
Η κοινωνία δεν έχει λόγο να της προσάψει κάτι. Αποτελεί γυναίκα επιστήμων με πλούσιο βιογραφικό, αποτελεί πολιτικά και κομματικά αχρωμάτιστη, ενώ παράλληλα ικανοποιεί και το πνεύμα της προόδου, μέσω της αυξανόμενης συμμετοχής του γυναικείου φύλλου στη πολιτική.
Σε σχέση με την αντιπολίτευση, εξαιτίας των άνωθεν πλεονεκτημάτων της επικείμενης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα φανεί αρκετά ‘’άβολο’’ να υπάρξει κάποια διαφωνία. Το Κίνημα Αλλαγής ήδη σκέφτεται θετικά (πως θα μπορούσε άλλωστε να σκεφτεί αρνητικά), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει αποφασίσει, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ δε γίνεται να αρνηθεί, κυρίως διότι θα προκληθεί κακό στο ίδιο το κόμμα μέσω της αρνητικής ψήφου σε ένα τέτοιο πρόσωπο.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την συγκεκριμένη επιλογή ενισχύει το πολιτικό του προφίλ. Θα χαρακτηρίζεται μελλοντικά ως ο Πρωθυπουργός εκείνος που τοποθέτησε τη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, και μάλιστα ένα πρόσωπου δε προέρχεται από το χώρο της πολιτικής.