Το Σάββατο στης 5 Οκτωβρίου ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρέθηκε στην Ελλάδα και πραγματοποίησε μια σειρά από επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Σοφία Πολίτου | 15/12/19 - 21.00
Ποιός είναι ο λόγος της επίσκεψης του Πομπέο;
Ο Μάικ Πομπέο πριν από την άφιξη του το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα έκανε 2 σύντομες επισκέψεις στο Μαυροβούνιο και στη Βόρεια Μακεδονία με στόχο να συζητήσει με τις εκεί κυβερνήσεις τον ρόλο των δύο μικρών βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 και η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ένταξης. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι μέσα στην Βαλκανική ζώνη η Αμερική προσπαθεί να πάρει μερικούς συμμάχους προς το μέρος της έναντι της Ρωσίας και Κίνας που διεκδικούν σφαίρες επιρροής στην Ευρώπη. Όσο αναφορά τον τρόπο προσέγγισης της στην Ελλάδα ο Κ. Πομπέο προσφέρει μια συμφωνία για την στρατηγική αναβάθμιση της χώρας με αμυντική συνεργασία αλλά και συνεργασίες των χωρών σε επίπεδο εμπορίου, οικονομίας και επενδύσεων, με αφορμή τις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και γενικότερα την εθνική ανασφάλεια για την γειτονική χώρα.
Είναι η Αμερική άξια εμπιστοσύνης;
Υπήρξαν πολλές αναφορές και των δυο υπουργών στη σημασία του Διεθνούς δικαίου και της άσχημης εικόνας που δείχνει η καταπάτηση του από την Τουρκία με τον Κ. Πομπέο να εκφράζει ρητά ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν τις παράνομες γεωτρήσεις. Φυσικά όταν ο υπουργός ρωτήθηκε σε συνέντευξη τύπου για τα μέτρα που θα πάρει για τις παραβιάσεις στο Κυπριακό έδαφος, δήλωσε ότι οι δράσεις του προς το παρόν είναι καθαρά διπλωματικές. Όσον αφορά το ζήτημα των αμερικανικών εγγυήσεων για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, αν και ρωτήθηκε ευθέως, ο Μάικ Πομπέο απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση. Τα τελευταία γεγονότα στη βορειοανατολική Συρία δείχνουν ξεκάθαρα την αναξιοπιστία της Αμερικής προς τους συμμάχους της καθώς ο Τούρκικος στρατός εισχώρησε στην περιοχή των Κούρδων και έδρασε με στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ ο Αμερικάνικος στρατός με εντολή του Τραμπ αποχώρησε από την περιοχή και άφησε του Κούρδους εκτεθειμένους, ενώ ο ίδιος παλιότερα είχε δηλώσει ότι δεν θα άφηνε τους Τούρκους να "σφαγιάσουν" τους Κούρδους.
Ανάλυση
Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε ότι η θέση την Αμερικής είναι λίγο έως πολύ αμφιλεγόμενη. Έχοντας δείξει η ιστορία το πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει η Αμερική όταν απειλούνται τα συμφέροντά της αυτό πιο πολύ πρέπει να ανησυχεί αντί να καθησυχάζει τους Έλληνες υπουργούς για τις προθέσεις της. Όντας μια χώρα συγκριτικά αδύναμη μπροστά στην Αμερική, η καταπάτηση των λόγων της δεν θα είναι απειλή για τη ίδια αν θεωρήσει ότι πλέον δεν της χρησιμεύουν άλλο οι συμφωνίες, αλλά για την Ελλάδα θα είναι, και θα κοστίσει πολλά περισσότερα.